Кукурахцево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кукурахцево
Общи данни
Население 49 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 8942 km²
Надм. височина 663 m
Пощ. код 2882
Тел. код ?
МПС код Е
ЕКАТТЕ 40508
Администрация
Държава България
Област Благоевград
Община
   кмет
Петрич
Димитър Бръчков
(ГЕРБ)

Кукура̀хцево е село в Югозападна България. То се намира в община Петрич, област Благоевград.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Кукурахцево се намира в планински район, в южните склонове на планината Огражден в подножието на Муратов връх. Хората в района се занимават със земеделие – предимно отглеждат картофи и тютюн, както и с животновъдство. С всяка измината година населението намалява все повече, заради лошата инфраструктура.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1947 година Кукурахцево е махала на бившето сборно село Игуменец.

Село Кукурахцево е основано малко след падането на българските земи под османска власт от двама братя, бегълци от град Кукуш, днес в Гърция. Преданието гласи, че двамата братя имали много красива сестра, която била отвлечена и убита от турски войници. Братята отмъщават за нея, но турците започват да ги преследват, те бягат от Кукуш и намират прикритие в местност, близо до днешно Кукурахцево, наречена по-късно от хората Бежонийте (от бежанец). По-късно двамата братя си разделят земите, като единият остава в земите на днешното село Чурилово, а другият в Кукурахцево.

Между двете села още през XIX век е изграден манастирът „Свети Георги“, който е най-големият манастир в планина Огражден.

Според статистиката на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година християнското население на махала Кукоравци (Koukouravtzi) от село Егуменец (Egoumenetz) се състои от 382 българи екзархисти.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brancoff, D. M. „La Macédoine et sa Population Chrétienne“. Paris, 1905, р.186-187.
     Портал „Македония“         Портал „Македония