Община Петрич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Петрич
Map of Petrich municipality (Blagoevgrad Province).png
Общи данни
Област Област Благоевград
Площ 650.13 km²
Население 55 714 души
Адм. център Петрич
Брой селища 55
Управление
Кмет Димитър Бръчков
(ГЕРБ)
Общ. съвет 33 съветници
   ГЕРБ (7)
   ГЛАС НАРОДЕН (4)
   НАРОДЕН СЪЮЗ (4)
   ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНАТА (4)
   РОДЕН КРАЙ (4)
   Движение 21 (3)
   ЗА КОРЕКТНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНА ПЕТРИЧ (2)
   ВМРО (2)
   ЗЕМЕДЕЛЦИ ЗА ПЕТРИЧ (1)
   БСП (1)

Община Петрич се намира в Югозападна България и е една от съставните общини на Област Благоевград.

География[редактиране | редактиране на кода]

Географско положение, граници, големина[редактиране | редактиране на кода]

Общината се намира в най-югозападната част на България и на Област Благоевград и с площта си от 650,132 km2 заема 2-ро сред 14-те общини на областта и 10,01% от територията на областта. Границите ѝ са следните:

Релеф, води, климат, туристически обекти[редактиране | редактиране на кода]

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Територията на Община Петрич представлява една изключително интересна мозайка от различни типове релеф – котловинно долинен, ниско-, средно- и високопланински. По-голямата (северна и северозападна част) се заема от северните, източните и южните склонове на планината Огражден с най-висока точка връх Билска чука (1644 m), разположен северно от село Баскалци, в близост до границата с Република Македония. В югозападната част на общината, по границата с Република Гърция се извисява планината Беласица с максимална височина – граничния връх Радомир – 2029 m (най-високата точка на общината). Между двете планини и източно от тях в обсега на общината попада западната и южна част на Санданско-Петричката котловина. Източно от Беласица е разположено малкото Марикостинско поле и тук в коритото на река Струма, при устието на Пиринска Бистрица, на границата с Гърция е и най-ниската точка на общината – 68 m н.в.

Води[редактиране | редактиране на кода]

През източната част на общината, от север на юг, преминава около 27 km от течението на река Струма, която протича през южната част на Санданско-Петричката котловина и Марикостинското поле, а между тях образува късия Марикостински пролом. Тя има два десни притока, водещи началото си от Република Македония – реките Лебница и Струмешница и един ляв, събиращ водите си от Пирин – река Пиринска Бистрица.

Река Струмешница води началото си от Република Македония и в Община Петрич са нейните последни 33 km преди да се влее отдясно в Струма. На българска територия тя получава шест къси десни притока водещи началото си от планината Беласица – реките Свигьовица, Рамешница, Камешница, Коларовска, Иваник (Бела) и Луда Мара (Петричка река) и един ляв – река Градешница, извираща под връх Билска чука в планината Огражден.

Безценно природно богатство са откритите минерални извори, локализирани в 3 основни находища: в местността Рупите, край село Марикостиново и тези в близост до общинския център.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Поречията на реките Струма и Струмешница, които в границите на Община Петрич обхващат част от Санданско-Петричката котловина, се характеризират с типичен преходно-средиземноморски климат. Тук през цялата година се чувства осезателно топлото беломорско влияние, което нахлува по Струма от юг. Зимата е мека, настъпва късно и е безснежна (средна януарска температура 2,4°С); пролетта започва още от началото на март; лятото е сухо и горещо (средна юлска температура 24,7°С), а през юли и август максималните температури достигат до 40-42°С; есента е дълга и топла. Средната слънчева радиация е около 2436 часа/год. - най високите стойности за страната. Валежите са средно 700 мм/год. и са предимно от дъжд с главен максимум през ноември-декември. Ветровете обикновено нахлуват по долината на Струма от юг (топли) и север (по-студени), като преобладават тези с южна компонента. Освежаващ ефект през топлото полугодие има планинско-долинният вятър. С увеличаване на надморската височина в Огражден и особено в Беласица средиземноморското влияние постепенно отслабва като в по-високите части се наблюдават типичните черти на планинския климат: кратко и прохладно лято и студена зима.

Туристически обекти[редактиране | редактиране на кода]

Основните туристически обекти в общината са два:

  • местността Рупите – свято място, скътано в кратера на единствения в България угаснал вулкан Кожух, където бликат множество горещи минерални извори с високо съдържание на сяра.
  • Националния парк-музей Самуилова крепост, разположен западно от село Струмешница, на десния бряг на река Струмешница.

В общината са създадени и два природни резервата: „Конгура“, в планината Беласица, южно от Петрич и „Соколата“, разположен по долината на река Лебница (в община Петрич е част от резервата), северно от село Драгуш.

Населени места в община Петрич[редактиране | редактиране на кода]

Общината има 57 населени места с общо население 54 006 жители (01.02.11 г.).

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

По долината на река Струма преминава участък от трасето жп линия СофияБлагоевградКулата и от жп гара Генерал Тодоров до град Петрич.

През общината преминават частично или изцяло 5 пътя от Републиканската пътна мрежа на България с обща дължина 82,2 km:

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]