Община Сандански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Сандански
Map of Sandanski municipality (Blagoevgrad Province).png
Общи данни
Област Област Благоевград
Площ 1034.84 km²
Население 41 606 души
Адм. център Сандански
Управление
Кмет Андон Тотев
(независим)

Община Сандански се намира в Югозападна България и е една от съставните общини на Област Благоевград. Заема територия 1060 км, която включва голяма част от живописната Санданско-Петричка котловина по средното течение на река Струма и западните и югозападните склонове на трите дяла на Пирин, северните склонове на планината Славянка и най-ниските предпланински райони на планините Малешевска планина и Огражден.

Общината има 54 населени места с общо население 40 470 жители, НСИ [[1]] и е най-голямата в област Благоевград. Общински център е град Сандански. През общината преминава международният път Е79 и международната ЖП линия София — Кулата — Атина.

Населени места в община Сандански:

География[редактиране | редактиране на кода]

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Районът на община Сандански се характеризира с преходносредиземноморски климат.

Средната годишна температура в Сандански е 13,9ºС, а средната относителна влажност на въздуха е най-ниската за страната — 66%. Средният брой на дните с валежи над 1 мм е само 69-70. Продължителността на слънчевото греене в Сандански е най-голямата за страната — 2506 часа. Във връзка със значителното слънцегреене и през зимните месеци снежната покривка в района се задържа само за няколко дни. Районът се характеризира със сравнително малък брой дни с мъгли — само 5 дни годишно, и то само през зимните месеци. Средната скорост на вятъра е 2 м/сек.

Климатът на Сандански е разнообразен поради силно пресечения терен. Планините Беласица и Славянка надхвърлят 2000 м, а Пирин — почти 3000 м, докато по долините на реките Места, Струма и Струмешница има места между 200 м (Сандански) и 730 м (Разлог).

През зимните месеци валежите са предимно от дъжд. Пролетта настъпва най-рано в този район на страната. Трайното задържане на температурата над 10ºС е средно от 25 март. Общото количество на валежите е едно от най-малките за страната. През лятото Санданският район е с най-продължително слънчево греене у нас. Средната юлска температура е около 25ºС, а дните със средна температура над 20ºС през юли са около 16. Есента е сравнително мека, а слънчевите дни продължават до края на ноември. Снежната покривка се задържа до 15 дни годишно.

Освен реките и езерата, от голямо значение за Санданска община са и групите минерални извори Сандански, Левуновски, Хотовски и Катунски, които са лековити за изключително широк кръг от заболявания. В най-голяма степен се използват минералните води в Сандански — за балнеолечение, и в Катунци, където се бутилира марката „Преподобна Стойна“.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Година Брой на населението
2001 43 109[2]
2011 39 898[3]

Община Сандански е третата по големина община в Област Благоевград, след Община Благоевград и Община Петрич. (по данни от преброяването от 2011).

Религии[редактиране | редактиране на кода]

На територията на община Сандански има голям брой църкви и манастири; като само в Мелник в миналото те са били над 70. Много от тях отразяват развитието на уникалната не само за България художествена школа (иконописи, стенописи, ръкописи), известна като Мелнишко художествено средище, възникнала през Средновековието и просъществувала до началото на 20 век. Едни от най-ярките ѝ проявления се съхраняват в Роженския манастир, който представлява паметник на културата с национално значение.

Сред мелнишките църкви следва да се отбележат „Свети Николай Чудотворец“, „Свети Йоан Предтеча“, „Свети Антоний“, „Свети Свети Петър и Павел“ като част от културно-историческия резерват Мелник. Църкви — паметници на културата има и в селата Виногради, Горно Спанчево, Бельово, Голешово, Ковачево, Враня, Хърсово, Хотово, Белевехчево, Бождово, Малки Цалим, Пиперица, Златолист и други.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В община Сандански интензивно се развиват туризмът и лозарството, както и текстилната промишленост. Застъпен е спа туризмът, поради минералните извори и изградените нови и модерни СПА-Центрове. Поради благоприятния климат и местоположение, в община Сандански е застъпено и оранжерийното земеделие и зеленчукопроизводство. Развито е още овощарството.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.