Дамяница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дамяница
Общи данни
Население 1 325 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 5329±0 km²
Надм. височина 116 m
Пощ. код 2813
Тел. код 07430
МПС код Е
ЕКАТТЕ 20105
Администрация
Държава България
Област Благоевград
Община
   - кмет
Сандански
Кирил Котев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Дамяница
Атанас Ангелов
(ЗСАС, ДГ)

Дамя̀ница е село в Югозападна България. То се намира в община Сандански, област Благоевград. До 1934 година името на селото е Орман чифлик.[1] Новото му име е дадено в чест на Даме Груев.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Дамяница има изключително благоприятно географско положение. Намира се в долината на река Струма на 116 метра надморска височина. Близостта до Струма гарантира мекия климат с преобладавщо средиземноморско влияние. Обградеността от планините Огражден (на запад), Пирин (на изток) и Беласица (на юг) служи като естествена преграда пред студените северни ветрове.

История[редактиране | редактиране на кода]

През XIX век селото е чисто българско чифликчийско селище, числящо се към Мелнишката каза на Османската империя. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Орман (Orman) е посочено като село с 24 домакинства и 50 жители българи, като данните може да е се отнасят и за Кавракирово.[2] Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) от 1900 година селото брои 135 жители, всички българи християни.[3]

В основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ през 2003 година се поставя началото на историческа сбирка от предмети свързани с миналото на селото.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Основната религия в Дамяница е Източноправославието. След втората половина на 90-те години на XX век силно разпространение, главно сред ромското население, бележи евангелизмът. В селото има два храма – православен и евангелски.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

При строителството на АМ Струма около селото е открито праисторическо селище с уникални находки.[4] Най-открояваща се природна форма, на фона на останалия ландшафт е така наречената Левунска чука (Скалата). Тя представлява вулканично възвишение, образувано при изригване на вулкана Кожух преди хиляди години. Височината му е 248 метра, а обиколката е около 3 километра. Близо до върха на възвишението има 2 естествени пещери с дълбочина едва няколко метра. Според народни предания в една от пещерите се е криел легендарният герой Крали Марко. Това е и причината тази пещера да се нарича от местните жители Кралимарковата дупка.

Население[редактиране | редактиране на кода]

По данни от националното преброяване през 2011 г. в село Дамяница живеят 1312 души. Като по възрастова група се разделят по следния начин:

  • до 19-годишна възраст – 307 души,
  • от 20 до 39-годишна възраст – 374 души,
  • от 40 до 59-годишна възраст – 362 души,
  • над 60-годишна възраст – 269 души.

Лицата, доброволно отговорили на въпроса за етническа принадлежност са 1294, като 1180 се определят като българи, 105 като роми, а 5 като други етноси.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В село Дамяница около 1/3 от населението е заето в земеделието, като всички са малки земеделски стопанства (като приоритет е оранжерийното зеленчуко производство). В селото има и няколко големи икономически структури като ``Винарска изба Дамяница``(http://www.damianitza.bg/)(по известен като вимпрома), ``Бетон ЕООД`` (http://www.beton-bg.eu/bg/ceramics/)(по известен като керамичната), и циментов терминал на ``Девня цимент АД`` (http://www.devnyacement.bg/). Има също и малък дърводелски цех и няколко малки шивашки фирми.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В селото има и местен футболен отбор ФК ``Локомотив`` Дамяница, който играе в Аматьорската футболна лига (ОФГ – ЗОНА СТРУМА 1). Като за сезон ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2011 – 2012 завършиха на първо място (http://bfu-tournaments.com/index.php?zid=66&t_p=3&aid=67&cid=26587&sid=947&tid=450&who_is=2). А за сезон ЕСЕН-ЗИМА 2012 – 2013 завършиха на второ място.

Социални структури[редактиране | редактиране на кода]

В Селото има Детска градина, където децата са в три групи: ясла; градина и пред училищна. Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“ (с специални заслуги за развитието на селото). Библиотека с 5192 тома литература. Пощенски офис на ``Български пощи`` (с офис на MoneyGram). Има също Лекарски кабинет, изнесен Зъболекарски кабинет, Фитнес зала, каса на Easypay, няколко десетки малки семейни магазина.

ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“[редактиране | редактиране на кода]

Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“(http://ou-damianica.com/index.html)със своята история и традиции се превръща в притегателен център за запазването на българщината не само в селото, но и в района. Първото училище в село Орман чифлик (преименувано през 1934 година на Дамяница) е било открито през далечната 1919 година. То е сред най-старите учебни заведения в Пиринския край. Хиляди са преминали през класните стаи и носят в сърцата си спомена за училището и гордостта, че са следовници на училище с богата история.

Днес в красива и просторна сграда се обучават 219 ученика под ръководството на 18 учители и възпитатели. Със своята квалификация и професионални качества, с чувството си за отговорност те решават поставените задачи при обучението на децата. Училището е средищно – осигурен е транспорт с училищни автобуси за извозване на учениците от съседните села. Училището разполага с добре оборудвани кабинети по химия, биология, физика и прекрасна закрита спортна база и открити спортни площадки за волейбол, баскетбол, хандбал, мини футболно игрище и много добре поддържана библиотека с богат фонд, прекрасна сбирка по краезнание, в която е събрана историята на този район. Гордост за училището е сбирката на групата по краезнание, отборът по хокей на трева е сред най-добрите в този спорт. Ученическият хандбал също е носил успехи на училището. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Дамяница, участва в проект по Секторна програма „Коменски“ – „Учене през целия живот“ по тази програма ученици и техни преподаватели са пътували до Москва, Испания и Полша и им предстои пътуване до Турция и Белгия. В училището има богата библиотека с над 3000 книги. Отбелязват празника на буквите, деня на водата и участват в благотворителна кампания в полза на болно дете (като само за един месец с помощта на учениците и учителите изработват и продадат картички и съберат близо 6000 лв).

В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с. Дамяница работят отлични професионалисти. Свидетелство са стотиците възпитаници, завършили висше образование като Димитрина Голчева – преподавател в Техническия университет в София; Христина Голчева – международен съдия по джудо; нотариус Даниела Георгиева; едни от отличните студенти завършили Духовната семинарията в гр. София /Йордан Аврамов, Ангел Воденичаров/

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодно в селото се провежда събор на 15 август – Успение на Света Богородица.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989, стр. 91.
  2. „Македония и Одринско. Статистика на населението от 1873 г.“ Македонски научен институт, София, 1995, стр. 144 – 145.
  3. Кѫнчовъ, Василъ. Македония. Етнография и статистика. София, Българското книжовно дружество, 1900. ISBN 954430424X. с. 190.
  4. Уникални находки при разкопки край Сандански
     Портал „Македония“         Портал „Македония