Дамяница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дамяница
Общи данни
Население 1325 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 5329 km²
Надм. височина 116 m
Пощ. код 2813
Тел. код 07430
МПС код Е
ЕКАТТЕ 20105
Администрация
Държава България
Област Благоевград
Община
   кмет
Сандански
Атанас Стоянов
(ВМРО-БНД)
Кметство
   кмет
Дамяница
Атанас Ангелов
(ЗСАС, ДГ)

Дамя̀ница е село в Югозападна България. То се намира в община Сандански, област Благоевград. До 1934 година името на селото е Орман чифлик.[1] Новото му име е дадено в чест на Даме Груев.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Дамяница има изключително благоприятно географско положение. Намира се в долината на река Струма на 116 метра надморска височина. Близостта до Струма гарантира мекия климат с преобладавщо средиземноморско влияние. Обградеността от планините Огражден (на запад), Пирин (на изток) и Беласица (на юг) служи като естествена преграда пред студените северни ветрове.

История[редактиране | редактиране на кода]

През XIX век селото е чисто българско чифликчийско селище, числящо се към Мелнишката каза на Османската империя. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Орман (Orman) е посочено като село с 24 домакинства и 50 жители българи, като данните може да е се отнасят и за Кавракирово.[2] Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) от 1900 година селото брои 135 жители, всички българи-християни.[3]

В основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ през 2003 година се поставя началото на историческа сбирка от предмети свързани с миналото на селото.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Основната религия в Дамяница е източното православие. След втората половина на 90-те години на XX век силно разпространение, главно сред ромското население, бележи евангелизмът. В селото има два храма – православен и евангелски.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

При строителството на АМ Струма около селото е открито праисторическо селище с уникални находки.[4] Най-открояваща се природна форма, на фона на останалия ландшафт е така наречената Левунска чука (Скалата). Тя представлява вулканично възвишение, образувано при изригване на вулкана Кожух преди хиляди години. Височината му е 248 метра, а обиколката е около 3 километра. Близо до върха на възвишението има 2 естествени пещери с дълбочина едва няколко метра. Според народни предания в една от пещерите се е криел легендарният герой Крали Марко. Това е и причината тази пещера да се нарича от местните жители Кралимарковата дупка.

Население[редактиране | редактиране на кода]

По данни от националното преброяване през 2011 г. в село Дамяница живеят 1312 души. Като по възрастова група се разделят по следния начин:

  • до 19-годишна възраст – 307 души,
  • от 20 до 39-годишна възраст – 374 души,
  • от 40 до 59-годишна възраст – 362 души,
  • над 60-годишна възраст – 269 души.

Лицата, доброволно отговорили на въпроса за етническа принадлежност са 1294, като 1180 се определят като българи, 105 като роми, а 5 като други етноси.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В село Дамяница около 1/3 от населението е заето в земеделието, като всички са малки земеделски стопанства (като приоритет е оранжерийното зеленчуко производство). В селото има и няколко големи икономически структури като „Винарска изба Дамяница“, „Бетон“ ЕООД, и циментов терминал на „Девня цимент“ АД. Има също и малък дърводелски цех и няколко малки шивашки фирми.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В селото има и местен футболен отбор ФК ``Локомотив`` Дамяница, който играе в Аматьорската футболна лига (ОФГ – ЗОНА СТРУМА 1). Като за сезон ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2011 – 2012 завършиха на първо място [5]. А за сезон ЕСЕН-ЗИМА 2012 – 2013 завършиха на второ място.

Социални структури[редактиране | редактиране на кода]

В Селото има Детска градина, където децата са в три групи: ясла; градина и пред училищна. Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Библиотека с 5192 тома литература. Пощенски офис на „Български пощи“ (с офис на MoneyGram). Има също лекарски кабинет, изнесен зъболекарски кабинет, фитнес зала, каса на Easypay, няколко десетки малки семейни магазина.

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“[редактиране | редактиране на кода]

Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ със своята история и традиции се превръща в притегателен център за запазването на българщината не само в селото, но и в района. Първото училище в село Орман чифлик (преименувано през 1934 година на Дамяница) е било открито през далечната 1919 година. То е сред най-старите учебни заведения в Пиринския край. Хиляди са преминали през класните стаи и носят в сърцата си спомена за училището и гордостта, че са следовници на училище с богата история.

Днес в красива и просторна сграда се обучават 219 ученика под ръководството на 18 учители и възпитатели. Със своята квалификация и професионални качества, с чувството си за отговорност те решават поставените задачи при обучението на децата. Училището е средищно – осигурен е транспорт с училищни автобуси за извозване на учениците от съседните села. Училището разполага с добре оборудвани кабинети по химия, биология, физика и прекрасна закрита спортна база и открити спортни площадки за волейбол, баскетбол, хандбал, мини футболно игрище и много добре поддържана библиотека с богат фонд, прекрасна сбирка по краезнание, в която е събрана историята на този район. Гордост за училището е сбирката на групата по краезнание, отборът по хокей на трева е сред най-добрите в този спорт. Ученическият хандбал също е носил успехи на училището. Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – село Дамяница, участва в проект по Секторна програма „Коменски“ – „Учене през целия живот“ по тази програма ученици и техни преподаватели са пътували до Москва, Испания и Полша и им предстои пътуване до Турция и Белгия. В училището има богата библиотека с над 3000 книги. Отбелязват празника на буквите, деня на водата и участват в благотворителна кампания в полза на болно дете (като само за един месец с помощта на учениците и учителите изработват и продадат картички и съберат близо 6000 лв.).

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Дамяница са завършили Димитрина Голчева – преподавател в Техническия университет в София; Христина Голчева – международен съдия по джудо; нотариус Даниела Георгиева и др.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодно в селото се провежда събор на 15 август – Успение на Света Богородица.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989, стр. 91.
  2. „Македония и Одринско. Статистика на населението от 1873 г.“ Македонски научен институт, София, 1995, стр. 144 – 145.
  3. Кѫнчовъ, Василъ. Македония. Етнография и статистика. София, Българското книжовно дружество, 1900. ISBN 954430424X. с. 190.
  4. Уникални находки при разкопки край Сандански
  5. bfu-tournaments.com
     Портал „Македония“         Портал „Македония