Направо към съдържанието

Канадски паспорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Канадски паспорт
Издаден Канада
Тип на документапаспорт
Предназначениедокумент за самоличност
Гражданствоканадско
Валидност3 години след издаването за деца до 3-годишна възраст; 5 години за всички други лица. След издаване на биометрични паспорти, 10 години за възрастни (над 18)
Канадски паспорт в Общомедия

Канадският паспорт е канадски личен документ за пътуване в чужбина, издаден на гражданин на Канада, който да служи за установяване на самоличността на лицето и доказателство за канадското гражданство.

Издава се единствено от „Паспорт Канада“ – специален клон на Министерството на външните работи и международната търговия на Канада.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Редовните паспорти са тъмносини. Думата „CANADA“ е изписана отгоре с думата „passport“ на английски и френски под нея. В левия долен ъгъл има кралския герб на Канада и канадски кленов лист на снимката. Стандартният паспорт съдържа 36 страници, като 29 са налични за входни/изходни печати и визи. Размерите на затворен канадски паспорт са 88 мм на 125 мм. От 18 юни 2023 г. канадското правителство започна да издава нови паспорти с нов дизайн с по-добри характеристики за сигурност. До пролетта на 2024 г. се планира да бъдат създадени всички служби само за издаване на нови паспорти.

Страница за идентификация

Снимка на притежателя на паспорта
Тип: P* 

Издаваща държава: посочена като "CAN" за "Канада"

Паспорт-не.
Фамилия 

Дадени имена

Националност
Дата на раждане
Пол: "F" за жена, "M" за мъж, "X" за друг пол
Място на раждане: посочени са градът и трибуквеният код на държавата, дори ако сте родени в Канада
Дата на издаване
Срок на годност
Издаващ орган

Информационната страница завършва с машинночетимата зона


Безвизов достъп до САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Преди, канадците бяха в състояние да влязат в Съединените щати само при представяне на удостоверение за раждане (или друго доказателство за канадско гражданство), заедно с идентификация на снимка (като например шофьорска книжка или провинциална здравна карта). В много случаи граничните служби на САЩ приемаха вербална декларация за канадско гражданство.

Като част от Американската инициатива за пътуване в Западното полукълбо, от 23 януари 2007 г., всички канадци, влизащи в Съединените щати по въздух трябва да представят валиден паспорт или лична карта NEXUS. Считано от 1 юни 2009 г., всички канадски граждани (16 или повече години) се нуждаят от паспорт, NEXUS карта или специална шофьорска книжка да влизат в САЩ по суша или по вода.

Всеки притежател на канадски паспорт има право на 6 месечен безвизов престой в Съединените щати.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  • Редовен (тъмносин цвят)
  • Дипломатически (черен цвят)
  • Извънреден

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]