Люк Монтание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Люк Монтание
Luc Montagnier
френски вирусолог
Люк Монтание през 2008 г.
Люк Монтание през 2008 г.

Роден

Националност  Франция
Научна дейност
Област биология, вирусология, микробиология
Образование Парижки университет
Работил в Институт „Пастьор“
Известен с откриване на вируса на СПИН
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физиология или медицина (2008)
Семейство
Съпруга Доротея Акърман (ж. 1961)

Уебсайт
Люк Монтание в Общомедия

Люк Монтание (на френски: Luc Montagnier) е френски вирусолог. Заедно с Франсоаз Баре-Синуси открива ХИВ, вируса на СПИН. През 2008 г. за откритието си двамата френски учени, заедно с Харалд цур Хаузен, получават Нобелова награда за медицина.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 август 1932 година в Шабри, Франция, единственото дете в семейството на Антоан Монтание, счетоводител, и съпругата му Мариан Русле. От ранно детство започва да се интересува от наука. Учи в колежа в Шателро, а след това следва в университетите на Поатие и Париж. През 1972 постъпва в парижкия Институт „Пастьор“, а от 1975 е професор по вирусология.

Откриване на вируса на СПИН[редактиране | редактиране на кода]

През 1982 г. Уили Розенбаум, лекар, работещ в болница „Hôpital Bichat“ в Париж, моли да проучи възможността причината за мистериозния нов синдром, който по-късно е наречен СПИН, да е вирус. Розенбаум е имал решаваща роля в откриването на вируса на СПИН, защото често е изразявал своята хипотеза на научни конференции, че източникът на болестта е вирусен. Розенбаум дори е направил биопсия на лимфен възел от един от пациентите си, където е открит вирусът.

През 1983 г. група от изследователи и лекари, водена от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси открива вируса, причиняващ болестта.[2] Първоначално вирусът се нарича LAV (Lymphadenopathy-associated virus). Година по-късно, след като група от американски изследователи, ръководени от Робърт Гало, потвърждават откритието, вирусът получава ново име HTLV-III (човешки Т-лимфотропен вирус тип III).[3]

През 1990 г. Монтание отрича, че ХИВ може сам да предизвика СПИН. Той заявява, че ХИВ се нуждае от кофактор, който според него е микоплазма. Повечето днешни учени не споделят това виждане.

Монтание води спорове с Робърт Гало за това кой пръв е изолирал ХИВ, но накрая се съгласяват на компромисно решение: и двамата се записват като откриватели на вируса ХИВ.

В продължение на няколко години в научния свят има противоречия на кого принадлежи правото на първоначалното откритие на вируса, на екипа на Монтание или този на Гало. През 2008 г. спорът изглежда окончателно уреден след обявяването на Нобеловата награда за физиология и медицина за Монтние и Франсоаз в Съединените щати за откриването на вируса на СПИН, без споменаването на работата на Гало.

Монтание е съосновател на Глобалния фонд за изследване и превенция на СПИН и съвместно управлява Международната програма за вирусологично сътрудничество.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.nytimes.com
  2. Barré-Sinoussi F, Chermann JC, Rey F, Nugeyre MT, Chamaret S, Gruest J, Dauguet C, Axler-Blin C, Vézinet-Brun F, Rouzioux C, Rozenbaum W, Montagnier L (1983). „Isolation of a T-lymphotropic retrovirus from a patient at risk for acquired immune deficiency syndrome (AIDS)“. Science 220 (4599): 868 – 871. PubMed
  3. Popovic M, Sarngadharan MG, Read E, Gallo RC (1984). „Detection, isolation, and continuous production of cytopathic retroviruses (HTLV-III) from patients with AIDS and pre-AIDS“. Science 224 (4648): 497 – 500. PubMed

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]