Люк Монтание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Люк Монтание
френски биолог
През 2008 година
През 2008 година

Роден
18 август 1932 г. (85 г.)
Националност французин
Научна дейност
Област Биология
Образование Институт „Пастьор“
Известен с откриване на вируса на СПИН
Награди
Nobel prize medal.svg
Нобелова награда за физиология или медицина (2008)

Уебсайт Страница в IMDb
Люк Монтание в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Люк Монтание (на френски: Luc Montagnier) е френски вирусолог.

Заедно с Франсоаз Баре-Синуси открива ХИВ, вируса на СПИН. През 2008 г. за откритието си двамата френски учени заедно с Харалд цур Хаузен получават Нобелова награда за медицина.[1]

Откриване на вируса на СПИН[редактиране | редактиране на кода]

През 1982 г. Уили Розенбаум, лекар, работещ в болница Hôpital Bichat в Париж, моли да проучи възможността причината за мистериозния нов синдром, който по-късно е наречен СПИН, да е вирус. Розенбаум е имал решаваща роля в откриването на вируса на СПИН, защото често е изразявал своята хипотеза на научни конференции, че източникът на болестта е вирусен. Розенбаум дори е направил биопсия на лимфен възел от един от пациентите си, където е открит вирусът.

През 1983 г. група от изследователи и лекари, водена от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси открива вируса, причиняващ болестта.[2] Първоначално вирусът се нарича LAV ("lymphadenopathy-associated virus"). Година по-късно, след като група от американски изследователи, ръководени от Робърт Гало, потвърдават откритието, вирусът получава ново име, HTLV-III (човешки Т-лимфотропен вирус тип III).[3].

В продължение на няколко години в научния свят е имало противоречия на когото принадлежи правото на първоначалното откритие на вируса, на екипа на Монтание или този на Гало.

През 2008 г. спорът изглежда окончателно уреден след обявяването на Нобеловата награда за физиология и медицина за Монтние и Франсоаз в Съединените щати за откриването на вируса на СПИН, без споменаването на работата на Гало.

Монтание е съосновател на Глобалния фонд за изследване и превенция на СПИН и съвместно управлява Международната програма за вирусологично сътрудничество.

Монтание е роден на 18 август 1932 г. в Шабри. Върши изследователската си дейност в парижкия Институт „Пастьор“. Той води спорове с американеца Робърт Гало за това кой пръв е изолирал ХИВ, но накрая се съгласяват на компромисно решение: и двамата се записват като откриватели на вируса ХИВ.

През 1990 г. Монтание отрича, че ХИВ може сам да предизвика СПИН. Той заявава, че ХИВ се нуждае от кофактор, който според него е микоплазма. Повечето днешни учени не споделят това виждане.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.nytimes.com/2008/10/07/health/07nobel.html?hp
  2. Barré-Sinoussi F, Chermann JC, Rey F, Nugeyre MT, Chamaret S, Gruest J, Dauguet C, Axler-Blin C, Vézinet-Brun F, Rouzioux C, Rozenbaum W, Montagnier L (1983). "Isolation of a T-lymphotropic retrovirus from a patient at risk for acquired immune deficiency syndrome (AIDS)". Science 220 (4599): 868-871. PubMed
  3. Popovic M, Sarngadharan MG, Read E, Gallo RC (1984). "Detection, isolation, and continuous production of cytopathic retroviruses (HTLV-III) from patients with AIDS and pre-AIDS". Science 224 (4648): 497-500. PubMed

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]