Направо към съдържанието

Франсоаз Баре-Синуси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсоаз Баре-Синуси
Françoise Barré-Sinoussi
френски биолог
През 2008 година
През 2008 година

Родена
30 юли 1947 г. (76 г.)

Националностфранцузойка
Учила вПарижки университет
Научна дейност
ОбластБиология
Учила приЛюк Монтание
Работила вИнститут „Пастьор“ (1988)[1]
Известна соткриване на ретровируса ХИВ, причинител на СПИН
Награди Нобелова награда за физиология или медицина (2008)
Франсоаз Баре-Синуси в Общомедия

Франсоаз Баре-Синуси (на френски: Françoise Barré-Sinoussi) е френска вирусоложка, лауреатка на Нобелова награда за физиология или медицина през 2008 г., която споделя с Харалд цур Хаузен и професор Люк Монтание.

Под ръководството на Люк Монтание участва в откриването през 1983 г. на ретровируса ХИВ, предизвикващ СПИН.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Франсоаз Баре-Синуси е родена в Париж на 30 юли 1947 г. Присъединява се към Института Пастьор в Париж в началото на 1970-те години. От изследователски разработки за вируси скоро се специализира в разработката на ретровируси. Това откритие показва спешната необходимост от диагностични тестове за контрол на заболяването. Тя е автор и съавтор на над 200 научни публикации, участвала е в над 250 международни конференции и е обучила много млади изследователи.

Човешки Т-клетъчен вирус тип левкемия-1 (HTLV-1) и човешки имунодефицитен вирус (HIV)

Баре-Синуси активно допринася за учредяването на няколко научни дружества и комитети към Института Пастьор, както и на други организации, занимаващи се с „Чумата на ХХ век“ – СПИН, като Националната агенция за СПИН изследвания във Франция. Също така е консултантка на Световната здравна организация и UNAIDS-ХИВ.

Франсоаз Баре-Синуси непрекъснато работи за създаване на постоянни връзки между фундаменталните научни изследвания и клинични изследвания, с цел постигане на конкретни подобрения в областта на превенцията, клиничните грижи и лечение.

През 2009 г. пише отворено писмо до папа Бенедикт XVI в знак на протест по изявленията му, че презервативите не са най-доброто средство за борбата със СПИН.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]