Фредерик Робинс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фредерик Робинс
американски микробиолог
Фредерик Робинс, 1954 г.
Фредерик Робинс, 1954 г.

Роден
Починал
4 август 2003 г. (86 г.)

Религияатеизъм
Националност САЩ
Учил вМедицинско училище на Харвард
Мисурийски университет
Научна дейност
ОбластПедиатрия, Вирусология
НаградиНобелова награда Нобелова (1954)
Фредерик Робинс в Общомедия

Фредерик Робинс (на английски: Frederick Chapman Robbins, роден на 25 август 1916 г. в Обърн (Алабама), починал на 4 август 2003 г. в Кливланд, Охайо) е американски вирусолог и педиатър, носител на Нобеловата награда за физиология и медицина от 1954 г. заедно с Джон Франклин Ендърс и Томас Хекел Уолър за приноса им за развитието на ваксините.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Робинс е роден в семейството на професори по ботаника Уилям и Кристина Робинс. Рано се ориентира към медицината и започва следване в университета на Мисури. През 1938 г. получава бакалавърска степен и продължава следването си в Медицинския колеж на Кеймбридж, Масачузет. През 1940 г. започва работа като бактериолог в централната детска болница в Бостън. През Втората световна война служи в армията в Северна Африка, в САЩ и в Италия, като се занимава с изследването на хепатит B, коремен тиф и ку-треска.

След женитбата си с Алиса Нортроп продължава работата си в детската болница и се присъединява към изследователската група на Джон Франклин Ендърс и Томас Уелър, която се занимава с инфекциозни болести. Те създават култури от вируси на полиомиелит. Това дава възможност да се създаде ваксина против полиомиелит. За това постижение тримата получават Нобелова награда за физиология или медицина през 1954 г.

От 1980 г. до 1985 г. е председател на Медицинския институт (Institute of Medicine) на Националната академия на науките, като за първи път създава първата съвместна работна група за изследване на вируса на ХИВ и подпомагането на развитието на научните изследвания и лечението на СПИН в Уганда.[1]

Фредерик Робинс е бил атеист.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография Публикувана от Националната академия на науките, стр. 12
  2. Margenau, Henry, and Roy Abraham. Varghese. Cosmos, Bios, Theos: Scientists Reflect on Science, God, and the Origins of the Universe, Life, and Homo Sapiens. La Salle, IL: Open Court, 1992. Print. Page 194

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]