Макс Делбрюк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Макс Делбрюк
Max Ludwig Henning Delbrück

Роден
Починал
9 март 1981 г. (74 г.)

Националност Флаг на Германия Германия
Флаг на САЩ САЩ
Образование Гьотингенски университет
Научна дейност
Област биофизика
Известен с открития относно механизма на репликация и генетичната структура на вирусите
Семейство
Баща Ханс Делбрюк
Макс Делбрюк в Общомедия

Макс Лудвиг Хенинг Делбрюк (на немски: Max Ludwig Henning Delbrück) роден на 4 септември 1906 г. в Берлин, починал на 9 март 1981 г. в Пасадена, Калифорния. е немско-американски генетик, биофизик и носител на Нобелова награда за физиология или медицина.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е най-малкият син на историка Ханс Делбрюк (1848 – 1929) и Каролина (Лина) Тирш, внучка на химикът Юстус фон Либих (1803 – 1873).

Макс Делбрюк се жени през 1941 за Мери Брус. Те имат четири деца.

Образование и професионално развитие[редактиране | редактиране на кода]

Делбрюк първоначално следва в университета в Гьотинген астрономия. Причината за избора на това поприще, той обяснява с това, че неговото семейство, в което има толкова изявени личности в различни области, няма човек от тази област на естествените науки. През квантовата механика Делбрюк започва да се занимава с теоретична физика. По-късно под влияние на Нилс Бор започва да се занимава с биология.[1]

През 1935 г. публикува заедно с генетикът Николай Тимофеев-Ресовский и физикът Карл Цимер разработка за генните мутации, в която първо предлагат гените да се разглаждат като комплексни атомни образувания. С това започва модерната генетика. През 1937 поради увеличаващия се политически натиск в Германия той емигрира в САЩ, първоначално като степендиант в Калифорнийския технологичен институт. От 1947 Делбрюк отново работи в Калифорнийския технологичен институт върху бактериофагите. В края на 40-те години, той работи съвместно с Салвадор Лурия, с когото заедно изясняват в експеримента на Лурия-Делбрюк процеса на размножаване на бактериофагите.

През 1969 г. заедно с Алфред Хърши и Салвадор Лурия получава Нобелова награда за физиология или медицина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tapke, Stefanie. Max Delbrück – Biographical. // Biographical article. Nobel Media. Посетен на 13 септември 2013.