Камило Голджи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Камило Голджи
Camillo Golgi
италиански лекар

Роден
Починал
21 януари 1926 г. (82 г.)
ПогребанИталия

Учил вПавийски университет
Научна дейност
ОбластНеврология, хистология
Работил вПавийски университет (1 ноември 1876 – 1918)
НаградиNobel prize medal.svg Нобелова награда за физиология или медицина (1906)
Камило Голджи в Общомедия

Nobel prize medal.svgКамило Голджи (на италиански: Camillo Golgi) е италиански невролог и хистолог, Нобелов лауреат през 1906 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Кортено, днес Кортено Голджи, край Бреша, в семейството на лекар и сам завършва медицина в университета в Павия през 1865 г. Започва работа като хистолог в университетската лаборатория и лекар в психиатрична клиника. През 1879 – 1880 г. става професор по хистология в университета в Сиена, а от 1880 до 1912 г. професор по хистология и обща патология отново в университета в Павия. В различни периоди от кариерата си заема длъжностите декан на Медицинския факултет и ректор на университета. През 1900 г. е избран за член на италианския сенат.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Научните изследвания на Голджи са в областта на неврологията и неврофизиологията.

Един от най-значимите му приноси е разработената от него техника за оцветяване на нервната тъкан със сребърен нитрат, която дава възможност в детайли да се изследва морфологията на съставляващите я клетки. Открива и проучва един вид нервни клетки с къси израстъци, изучава нервните окончания в гръдното зърно и открива наречения на негово име апарат на Голджи – мрежеста структура в животинската клетка с важна роля в клетъчния метаболизъм и мембранния транспорт.

В резултат на изследванията на Голджи се затвърждава схващането, че невронът е основният структурен елемент на нервната система. Експериментално тази хипотеза е доказана и от испанския хистолог Сантяго Рамон и Кахал, с когото през 1906 г. Камило Голджи си поделя Нобеловата награда за физиология или медицина.

Освен в неврологията, Голджи има приноси и в областта на патологията: прави хистологична диференциация на различните видове тумори, изследва плазмодиите, причиняващи малария, и установява зоните от мозъка, които биват поразени при формата на ревматизъм хорея.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Нобелови лауреати“. Еднотомна енциклопедия, БАН, Фондация „Отворено общество“, София, 1994, ISBN 954-8104-03-2, ISBN 954-520-030-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]