Гевгелийски квартал: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Предупреждение
Редакция без резюме
Ред 7: Ред 7:


==Архитектура==
==Архитектура==
Строителството в Гевгелийския квартал е предимно [[панел]]но от края на 70-те години на 20 век, като има няколко блока [[ЕПК]], малки тухлени блокчета от 60-те години, както и нови жилищни сгради.
Строителството в Гевгелийския квартал е предимно [[едропанелно строителство|едропанелно]] (серии [[Бс-VIII-Сф]] и [[Бс-69-Сф]]), реализирано от края на 60-те до края на 80-те години на 20 век, като има няколко блока [[ЕПК]], малки тухлени блокчета от 60-те години, както и нови жилищни сгради.


== Образование ==
== Образование ==

Версия от 10:34, 27 януари 2011

Гевгелийският квартал или Гевгелийската махала е квартал на българската столица София, разположен в северозападната част на града, част от район „Илинден“. Кварталът е основан след Първата световна война от българи бежанци от южномакедонския град Гевгели и Гевгелийско.[1]

На север улица „Богданци“ и железопътна линия отделят квартала от Западния парк, улица „Вардар“ и друга железопътна линия го отделят от квартал „Света Троица“, а булевард „Царица Йоанна“ от квартал „Западен парк“.

Транспорт

Основната транспортна артерия на квартала е булевард „Царица Йоанна“,през който минава автобус №77, и на която се намира обслужващата квартала метростанция Вардар от първия диаметър на Софийското метро.

Архитектура

Строителството в Гевгелийския квартал е предимно едропанелно (серии Бс-VIII-Сф и Бс-69-Сф), реализирано от края на 60-те до края на 80-те години на 20 век, като има няколко блока ЕПК, малки тухлени блокчета от 60-те години, както и нови жилищни сгради.

Образование

В квартала няма училища и детски градини. Най-близките училища са в кварталите „Света троица“ и „Западен парк“. Най-близката болница е в „Света троица“ - СБАЛ на сърдечно-съдови заболявания на улица „Коньовица“ № 65.

Най близките училища са 3-то СОУ "Марин Дринов", и ПГТЕ "Хенри Форд",17 СОУ "Дамян Груев" и 135 СОУ"Ян Амос Коменски". Близка болница - 3-та Градска.

Източници

Бележки