Вардино (дем Пеония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Гърция. За селото в Република Македония вижте Вардино (община Демир Хисар).

Вардино
Λιμνότοπος
— село —
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Централна Македония
Дем Пеония
Географска област Солунско поле
Надм. височина 23 m
Население (2001) 130 души

Вардино или Вардено (на гръцки: Λιμνότοπος, Лимнотопос, до 1927 Βάρδενο, Вардено[1]) е село в Република Гърция, дем Пеония, област Централна Македония. Селото има население от 130 души според преброяването от 2001 година.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на около 7 километра южно от град Ругуновец (Поликастро) в Солунското поле.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

В 19 век Вардино е изцяло българско село в Османската империя. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873, Вардино е посочено като селище в каза Аврет Хисар с 13 домакинства, като жителите му са 70 българи.[2] Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) от 1900 година селото е населявано от 60 жители българи.[3]

В началото на 20 век цялото население на Вардино е под върховенството на Българската екзархия. По данни на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година във Вардино (Vardino) има 64 българи екзархисти.[4]

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

През Балканската война селото е окупирано от гръцки части и остава в Гърция след Междусъюзническата война. В 1927 година селото е прекръстено на Лимнотопос.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония