Военновъздушни сили на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Военновъздушни сили на Република България
Logo-Novo-Vvs.jpg
Лого на ВВС на Република България
Информация
Активна 1906 – днес
Държава Флаг на България България
Преданост Министерство на отбраната на Република България
Клон Българска армия
Тип Военновъздушни сили
Роля Отбрана на българското въздушно пространство, разузнаване, унищожаване на неприятелски единици
Размер 6500 души
Годишнини 16 октомври
Битки/войни Балканска война
Междусъюзническа война
Първа световна война
Втора световна война
Командири
Командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков
Заместник-командир на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев
Началник на Щаба на ВВС полковник Красимир Кънев
Емблеми
Опознавателен
символ
Roundel of Bulgaria.svg
Използвани самолети
Щурмови Су-25, Ми-24
Изтребители МиГ-29
Разузнавателни Ан-30
Учебни L-39, PC-9
Транспортни L-410, C-27J Spartan, Pilatus PC-12, Airbus A319, Dassault Falcon 2000
Военновъздушни сили на Република България в Общомедия
MiG-29 UB 9 october 2018.jpg
MiG-29A - 9 october 2018.jpg

Военновъздушните сили на България са военновъздушните сили на Република България.

Създаваните и изграждани във времето формирования – Въздухоплавателно отделение (1906), Въздухоплавателна дружина към българската войска (1912), Дирекция на въздухоплаването към Министерството на железниците и съобщенията (след Ньойския договор, 1919), Въздушните на Негово Величество войски (от 1934 до 1944[1]) и Военно-Въздушните сили (от декември 1944), са базата за развитие на военната авиация при нови условия и с нови технически средства.

Задачата на ВВС е да охраняват суверенитета на българското въздушно пространство, да осигуряват въздушна поддръжка и помощ на наземните въоръжени сили на България по време на война.

Българските ВВС вземат участия във въздушни учения в Европа и в мисии на НАТО. [2]

Военно-въздушното образование в България започва в 1914 г. с Аеропланната школа в Божурище и преминавайки през различни стадии днес става в Долна Митрополия във Факултет „Авиационен“ на Военния университет.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Историята на българските военновъздушни сили започва в края на 19 век, когато на Международния панаир в Пловдив през 1892 двама лейтенанти от Българската армия летят с френския балон ‘La France’. По-късно, въодушевени от полета, те успяват да убедят командването, че България има нужда от „летателно звено“. На 20 април 1906 е създадено „Въздухоплавателно отделение“, чиято цел е да управлява разузнавателните балони на българската армия. За командир е назначен лейтенант Васил Златаров. Първото поколение български летци е тренирано на балон, наречен „София-1“, построен от Златаров с материали, закупени от Руската империя.

През ноември 1910 руският авиоконструктор Борис Масленников е поканен в България[3], за да представи своя самолет, модификация на френския „Farman“ III. След демонстрацията Българското правителство решава да снабди армията със самолети. През 1912 г. 13 български офицери са изпратени в чужбина, за да се обучават на френски, британски и германски самолети. През юни 1912 лейтенант Симеон Петров във Франция за първи път успява да приземи самолет с напълно спрял двигател. Това събитие получава широк отзвук във френските вестници.

Офицерите, изпратени на учение във Франция, се завръщат през юли 1912. Същата година България получава и своя първи самолет – „Bleriot XXI“, с който на 13 август 1912 Симеон Петров извършва първия български полет в небето над България. Непосредствено преди войната от 7 до 10 септември в Шуменско се провеждат големи маневри, в които участват балонното отделение, а за единствения самолет е устроено временно летище при Разград.

Балкански войни[редактиране | редактиране на кода]

На 15 октомври 1912 авиацията получава заповед за разузнавателна мисия спрямо Турската армия, включваща информация за числеността и позицията ѝ в Одринския окръг. Следвайки тази заповед, на 16 октомври двама български летци – Радул Милков и Продан Таракчиев – извършват разузнавателен полет над града. По време на същия полет те хвърлят бомби над железопътната гара в Караагач. Остават като първите пилоти в историята на българската авиация, извършили боен полет.

Първа световна война (1914 – 1918)[редактиране | редактиране на кода]

България влиза в Първата световна война на 4 октомври 1915 като съюзник на Централните сили. Военновъздушното отделение на Българската армия е проявено край летището в Куманово, за да подкрепи бързо настъпващите български части. Лошото време на практика обаче прави полетите почти невъзможни. С разширяването на фронтовата линия, българската авиация е пренасочена към летищата край Белица(летището се казва Белица но не е край гр. Белица а е до Св. Врач, днешен гр. Сандански) и Ксанти. Използват се чисто новите германски самолети LVG. Силите на Антантата започват разузнавателни мисии и бомбардировки над българските наземни части на Македонския фронт.

На 30 септември 1916 френски самолет „Farman“ навлиза във въздушното пространство на България с мисията да бомбардира столицата София. Самолетът е 2-местен, като екипажът му е съставен от французин и сърбин. По същото време от летището в Божурище излитат няколко „Fokker EIII“, единият от които е управляван от германския авиоинструктор в българското военновъздушно училище фелдфебел Вагнер, подкрепен от самолета на българина Марко Първанов. Френският изтребител е посрещнат от тежък наземен огън, но успява бързо да пусне бомбите (макар и без жертви от българска страна). Френският пилот пробва да се изплъзне от българските изтребители. Пилотираният от Вагнер самолет открива огън, но пропуска. Тогава машината на Първанов атакува вражеския „Farman“ и му нанася повреди. Френският самолет е принуден да направи аварийно кацане, а екипажът му е пленен.

FK.3 Самолет с новия си екипаж

Българите успяват да заловят и друг самолет на Антантата. Това е британският „Armstrong Whitworth F.K.3“. Български пилоти принуждават самолета да кацне, а екипажът му е арестуван невредим. По-късно същият британски бомбардировач е на разположение в българските ВВС. Той е използван за нощни бомбардировки срещу силите на Антантата. Изненадата се състои в това, че те го бъркат с приятелска машина. Самолетът прави 42 такива мисии, преди да е свален от тежък огън. Пилотът Иван Узунов и неговият навигатор лейтенант Попатанасов успяват да приземят повредената машина в почти пълен мрак и след това я подпалват. Екипажът е 3 дни в тила на врага, но успява да стигне до настъпващата българска пехота.

След Ньойския договор (1919 – 1939)[редактиране | редактиране на кода]

На 4 октомври 1918 българският цар подписва указ, който нарежда демобилизация на българските ВВС.

На 27 ноември 1919 е подписан Ньойският мирен договор. Според клаузите му Царство България няма право на военновъздушни сили в каквато и да е форма за следващите 20 години. Поради тази причина всички български дирижабли, самолети, оборудване, оръжия са унищожени. България има право на граждански самолети, но те трябва да са закупени от страните от Антантата. Друга клауза гласи, че българското въздушно пространство е контролирано и използвано за обслужване интересите на страните-победителки. Съгласно договора през 1920 са унищожени около 70 самолета, 110 двигателя, 3 дирижабъла, 76 самолетни картечници, както и друго авиационно оборудване. Самолетите на флота също са унищожени.

С помощта на войници от ВВС и цивилното население няколко самолета и двигатели са скрити от инспекторите на Антантата. Към края на 1927 г. Дирекцията за въздухоплаване има в свое подчинение следната авиационна структури:[4]

 • Разузнавателно ято със самолети Потез-ХVII;
 • Бомбардировачно ято със самолети ДАР „Узунов-1“ и ДАР-2;
 • Изтребително ято със самолети ДАР-1;
 • Хидропланно ято със самолети „Авро-522“ и летящи лодки „Макки-2000/18“;
 • Аеропланно училище със самолети Кодрон С-59, „Анрио-ХД14“ и „Шмолик-Ш18“; През 1928 г. Министерството на войната разработва амбициозен десетгодишен план за развитие на българската авиация. Съгласно този план през 1939 г. България трябва да притежава военновъздушни сили в такъв вид:
 • Осемнайсет дивизионни разузнавателни ята* с по 12 самолета, общо 216 самолета;
 • Четири армейски разузнавателни орляка**, общо 8 ята по 12 самолета в ято, общо 96 самолета;
 • Четири армейски изтребителни орляка, общо 8 ята по 12 самолета, общо 96 самолета;
 • Нападателна въздушна бригада в състав: – Изтребителен орляк с 48 самолета;— Бомбардировъчен орляк с 36 самолета; – Разузнавателен орляк с 24 самолета;— Морски орляк в състав 2 ята морски изтребители с 24 самолета и 2 ята морски бомбардировачи с 18 самолета. Планът предвижда създаване на мощна нападателна авиация с 558 бойни самолета. Тази програма не е осъществена до 1939 г. Не е осъществена и до 1944 г., но дава своето отражение върху цялостното развитие на българската авиация през периода. Със заповед №78/28 юли 1934 г. съществуващият въздушен полк се преименува на Въздушни войски в следния състав: [5]
 • Щаб в София,
 • 1-ви армейски орляк – Божурище,
 • 2-ри армейски орляк – Пловдив,
 • учебен орляк – Пловдив,
 • морско ято – водолетище „Чайка“ – Варна. През 1936 г. комисия изготвя план за периода 1936 – 1939 г., съгласно който Въздушните войски се разделят на: 1.Спомагателни ВВ за съдействие на земните войски и флота, като към всяка от 4-те армии има по 1 армейски орляк, а към флота едно морско ято. 2.Самостоятелни ВВ, включват 1 нападателен полк и са предназначени за действия по план на Главното командване.

На 27 юни 1937 г. на летище Божурище Цар Борис III връчва новите бойни знамена на Въздушните на Н.В. войски (на войската са връчени на 6 май), ВВС са структурирани в „крила“ (обикн. 4-ворка изтребители, съответстващи на взвод), „ята“ (роти), „орляци“ (ескадрили, дружина-батальон) и въздушни полкове от които се формира въздушната ескадра (въздушната дивизия). Развърнати са: [6] – 1-ви армейски орляк, базиран на летище Ихтиман; – 2-ри армейски орляк, базиран на летище Пловдив; – 3-ти армейски орляк, базиран на летище Ямбол; – 4-ти армейски орляк, базиран на летище Ловеч. – самостоятелен орляк на летище Божурище; – морско ято на водолетище Варна или Бургас; – учебен орляк на летище Казанлък. Впоследктоие разстановката е установена като:[7]

 • 1-ви орляк (базиран на летище Божурище),
 • 2-ри орляк (базиран на летище Пловдив),
 • 3-ти орляк (базиран на летище Ямбол),
 • Учебния орляк (базиран на летище Казанлък)
 • 5-ти орляк (базиран на летище Пловдив) От 1 декември 1939 г. са преструктурирани като:: [6]

– 1-ви армейски орляк (Божурище) става 1-ви линеен – с три ята по 12 самолета PZL.43;

– 2-ри армейски орляк (Карлово) става 2-ри изтребителен – с четири ята по 12 – 15 самолета В.534;

– 3-ти армейски орляк (Ямбол) става 3-ти разузнавателен – с 4 ята по 9 – 12 самолета S.328;

– Учебен орляк (Казанлък)

– 5-и бомбардировъчен орляк (Пловдив) увеличава състава си на три ята – 2 ята по 12 самолета В.71 и едно ято с 12 самолета Do 11.

Със Закона за Военните сили, приет на 30 май 1940 г., Въздушните войски са определени като 4-ти род войска в БА. От създаденото през 1924 г. Аеропристанище Божурище през 1940 г. се формира 1-ви въздушен полк, който през годините на съществуването си сменя различни наименования и форми на организация. [8]

 • 2-ри въздушен полк е формиран в Граф Игнатиево в юли 1940 г. от състава на 2-ри орляк. През 1937 г. командирът на орляка, летецът майор Георгиев, приема знамето от Н.В. цар Борис ІІІ.
 • 3-ти въздушен полк. се формира през 1940 в гр. Ямбол от създадения там през март 1937 г. армейски орляк,
 • Въздушен учебен полк заемащ мястото 4-ти въздушен полк е формиран в 1940 г. в Казанлък,
 • 5-ти въздушен бомбардировъчен полк в Пловдив от реорганизирания в полк създаден там през 1937 г. бомбардировъчен орляк, 
 • 6-ти въздушен полк е формиран в 1940 като изтребителен от реорганизирания в полк 2-ри орляк на летище Марно поле при гр. Карлово.

Галерия Държавна аеропланна работилница[редактиране | редактиране на кода]

Втора световна война (1939 – 1945)[редактиране | редактиране на кода]

Бивш български Messerschmitt Bf 109G-2 в Музея на авиацията в Белград[9]
Aero MB.200, Военновъздушни сили на България, 1941

България става съюзник на Германия с подписването на договора във Виена от 1 март 1941 г. С него тя е принудена да отвори въздушното си пространство за немците за операциите им в Югославия и Гърция. По това време българските военновъздушни сили разполагат с 91 машини.

Без да са обявили война, първите въздушни удари над България са извършени от Британската авиация и Югославия. На 6 април 1941. София е ударена от югославяните с 8 бомби, в квартал Булина ливада са разрушени няколко къщи и загиват 8 души – убити са 4 жени и 2 деца. Българските самолети успяват да прогонят бомбардировача. Същия ден 4 югославски „Dornier Do.17Kb-1“ тежко бомбардират град Кюстендил и неговата железопътна гара. Убити са 47 души, а 95 – ранени, повечето са цивилни граждани от мирното българско население. Пак в този ден от Британската авиация] са ударени Петрич и Хотово и с шест самолета Vickers Wellington е атакувана София. В Петрич жертвите са 4 убити и 5 ранени. София е ударена с 43 бомби, които убиват 18 и раняват 28 души; разрушени са 14 сгради и избухват три пожара. Нападнати са и Божурище, Биримирци, Орландовци и Ораново, Джерман и махала Пуньова могила – загиналите са 5, а ранените 3-ма. На 22 юни с един самолет без отличителни знаци е бомбардиран Добрич, по осколките на бомбите са открити опознавателни знаци на СССР, разрушени са 4 сгради, 2 души са ранени.

Непредизвикани с нищо от България, на 7 декември 1941 г. британските доминиони КанадаАвстралия и Нова Зеландия обявяват война на Царството [10] , на 12 декември 1941 г. самата Великобритания първа обявява война на България [11] на следващия ден Народното събрание преценява, че единственият вариант е да ѝ отвърне със същото, а под силния натиск на немците – и на САЩ, като някакъв вид компенсация към германците за категоричния отказ българската армия да участва във военните действия срещу Съюзниците.[12] САЩ обявяват война на Царство България чак половин година по-късно на 5 юни 1942 г. Небето на България остава спокойно до кончината на Цар Борис през лятото на 1943 г. Тогава британско-американските въздушни армии от базите си в Италия започват бомбардировъчна война на Балканския полуостров. Основната въздушна битка във Втората световна война на българските ВВС е защитата на София, Скопие, Охрид, Ниш и другите населени места от англо-американските бомбардировки на България. В нея Въздушните на Н.В. войски нанасят на противника тежки загуби – свалят 185 бомбардировача и изтребителя, убити са 256 и пленени 333 нападатели, срещу загубени свои 27 самолета и 23 летци (22 българи и 1 немец). За 1 свален български самолет противника плаща със 7 свалени летящи крепости и изтребители, а за един загинал български летец – с 11 убити и над 14 пленени.[13][14][15]
След разгрома на Гърция и Югославия от немските войски, българската армия и администрация заемат Македония, Западните покрайнини и Беломорието. През юни 1941 г. от състава на 5-ти въздушен бомбардировъчен полк в Пловдив се сформират две бойни ята – „Ураган“ и „Жерав“ които са изпратени на летището Бадем чифлик при Кавала. На 5 май 1941 г. 443-то ято, въоръжено със самолети „Врана“, е пребазирано на летище Ксанти, то охранява крайбрежната ивица от Дедеагач до Солун и картографира беломорските земи. Самолетите са част от противодесантната отбрана на Егейския бряг и охраната на морските комуникации срещу английски подводници. При неутрализирането на Драмския метеж те разузнават засегнатия район и нанасят бомбени удари по противника, нападащ българското население и части. Натрупаният опит се прилага за охраната на Черноморския бряг от нападения на съветски подводници. В началото на октомври е формирана Черноморската отбрана. На летище Балчик е базирано 223-то, а в Сарафово 333-то ято, въоръжени с по 6 самолета „Врана“. Общо са регистрирани 5 случая на откриване на съветски подводници и използване на оръжие по тях. От 4-ти въздушен бомбардировъчен полк 442-ро изтребително ято „Цариброд“ с 6 Авиа-534 „Доган“ в 1941 е базирано на летище Новоградец (дн. гр. Суворово до Варна) в състава на Черноморската въздушна отбрана.

Приемането на военновременната организация на Въздушните войски става през март 1942 г. От наличните орляци е създадена Въздушна ескадра, придадена на подчинение на действащата армия. Всеки орляк е следвало да е от 40 машини, формиращи няколко ята по 10 – 16 самолета и командно крило (четворка изтребители), най-малката единица е двойката самолети. Въздушната ескадра е в състав:[6] – 1-ви разузнавателен полк, пряко подчинен на командването на ВВ, който се състои от два орляка с по две ята, и 73-то ято за далечно разузнаване, въоръжени с Fw 189, Do 17 и КБ-11 „Фазан“; – 2-ри линеен полк, преименуван по-късно на 2-ри щурмови в състав от два орляка с по две ята, въоръжени с Ju 87, известни като „Щука“, и остарелите изтребители B.534 „Доган“; – 5-и бомбардировъчен полк (Пловдив), съставен отначало от един, а по-късно от два орляка с по две ята, въоръжени с Do 17 „Ураган“ и B.71 „Жерав“; – 6-и изтребителен полк (Карлово) с три орляка с по две ята, въоръжени с Ме 109 „Стрела“ и D.520 (от 1943 г.): 1 орляк – Божурище, 2 орляк – Враждебна, 3 орляк – Марно поле, Карлово пребазиран на Божурище (в него е и поручик Списаравски), а на Карлово няколко ата формират 4-ти орляк. – водосамолетно ято, въоръжено с Ar 196А-3 „Акула“; – транспортно ято, въоръжено с Ju 52/m3 “Сова”.

В периода 1943 – 1944 г. самолетите от 4-ти орляк участват в неутрализирането на нелегалните подривни въоръжени формирования, нападащи българската войска и власт в държавната територия и зоните на отговорност на българската армия.

Защитата на София 1943 -1944 се осигурява от 6 въздушен полк сформиран в 1940 г. на летище Марно поле, Карлово, който е развърнат за боевете така:

1/6 орляк – Божурище с командир капитан Руси Русев, впоследствие е пребазиран от Божурище на Марно поле до Карлово при 4/6 орляк, който като него има задача да пази също Пловдив и Тракия.

2/6 орляк – с командир капитан Николай Бошнаков е пребазиран от Карлово във Враждебна, където е базирана и ескадрила „Ледено море“ на Луфтвафе с командир хауптман (капитан) Герхард Венгел.

3/6 орляк – с командир майор Чудомир Топлодолски от Марно поле, Карлово е пребазиран на Божурище.

Веднага след окупацията на България от съветската армия още на 9 септември 1944 г. започват бойните действия на българската авиация срещу войските на Райха. През първия етап на това участие във войната са извършени 3744 бойни излитания, загубени са 32 самолета, загиват 18 пилоти и членове на летателните екипажи. През втория етап авиацията изпълнява свързочни, транспортни и куриерски задачи при настъплението на Първа българска армия в Хърватско, Словения, Унгария и Австрия. Общият брой на полетите, изпълнени от Въздушни войски по време на участието във войната срещу Германия, е 4424. [16]

ВВС при социализма[редактиране | редактиране на кода]

По време на Студената война българските ВВС, заедно с другите видове въоръжени сили, приемат съветската военна доктрина. ВВС се разрастват бързо, като въвеждат на въоръжение разни видове съветски машини.

Първите доставки на съветско оборудване пристигат веднага след края на ВСВ и се състоят предимно от витлови машини, като Илюшин Ил-2 (120 Ил-2 и 10 Ил-2У), Илюшин Ил-10, Туполев Ту-2. До средата на 1950-те години тези машини са изведени от експлоатация, тъй като Корейската война маркира началото на „реактивната ера“. След 1955 г. идват нови доставки, включващи изтребители Миг-15, Миг-17, МиГ-19, бомбардировачи Ил-28, както и първите хеликоптери Ми-1. Голяма част от тези машини са снети от въоръжение през 1970-те години, когато започва нова вълна на модернизация. През юни 1979 г. са приети на въоръжение щурмови вертолети Ми-24. През 1988 г. са доставени 40 броя Су-25К и 21 броя Су-22М4.

До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини.

Упадък (1989 – 2006)[редактиране | редактиране на кода]

Български Миг-29

След края на Студената война Българските военновъздушни сили са ограничени до 226 самолета. Голям брой ранни модификации на МиГ-21 са снети от въоръжение. През 1998 4 авиобази са затворени: Габровница, Балчик, Узунджово и Щръклево (след това е новобрански център на ВВС за наборни войници). След 2 години е затворена и авиобазата в Стара Загора. Следващата година са закрити още 3 бази: в Добрич, Равнец и Чешнегирово. През 2003 г. е закрита авиобаза Доброславци и 2-те модификации на МиГ-23 (МЛД и МФ) са изведени от експлоатация. Пред 2006 г. са затворени и зенитно-ракетните дивизиони извън територията на София, Варна и Бургас, като основното военно летище Граф Игнатиево е оставено без зенитно-ракетно прикритие.

Състояние на ВВС на България след влизането в НАТО и понастоящем[редактиране | редактиране на кода]

Авиопаркът и зенитно-ракетното въоръжение на българските ВВС са съставени основно от съветски бойни самолети като Су-25 и МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси 2К12 Куб, С-300 и С-125. Между 8 и 9 изтребителя МиГ-29 отговарят на изискванията на НАТО. Българското правителство планира да закупи 9 нови изтребителя за замяна на изтеглените от въоръжение в края на 2015 година МиГ-21 БИС и предвижданото изтегляне на Су-25, като вариантите са измежду нови JAS 39 Gripen, употребявани италиански Eurofighter Typhoon и употребявани трета ръка португалски F-16, модернизирани до MLU стандарт, като предвижданата за покупката сума е около 700 млн. лева[17]. Недостиг на средства обаче продължава да има, и годишният нальот на българските пилоти е едва 60 часа при норматив от 180.[18]
България разполага с 16 изтребители МиГ 29, с 14 щурмовика СУ-25, с 3 транспортни самолета „Spartan“ и 12 вертолета AS 532 Cougar (Кугър), които все още не са изплатени. От 12-те закупени преди време нови вертолети Cougar към 2013 г. летят само два, тъй като липсват средства за инспекция на останалите десет машини. От 6-те съветски бойни вертолета Ми-24 три са годни за полети. Всичките шест вертолета Bell 206, първата западна техника, закупена за ВВС през 1999 г. и използвана главно за подготовка на младия летателен състав, са неизправни и не могат да летят. От 16-те съветски изтребителя МИГ 29 летят 8 и те са ангажирани в международната програма за охрана на въздушното пространство „Air Policing“. От 14-те щурмови СУ-25 7 или 8 са в състояние да се издигнат във въздуха. Броят на пилотите е под 200 души, а общата численост на ВВС е 6750 души.[19]

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Български МиГ-29

Структури, имащи пряко отношение към дейността на ВВС, но извън тяхната структура са:

 • Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ (Долна Митрополия)
 • Авиоремонтен завод „Авионамс“[22] (Държавно авиоремонтно предприятие на територията на авиобазата в Граф Игнатиево)

Настоящо въоръжение[редактиране | редактиране на кода]

Оръжие Тип Произход Брой на въоръжение[23]
Bulgarian Air Force Mikoyan-Gurevich MiG-21bis Lofting-4.jpg МиГ-21 изтребител Flag of the Soviet Union.svg СССР 4 Изпратен в резерв през декември 2015.
Bulgarian Air Force Mikoyan-Gurevich MiG-21bis Lofting-6.jpg МиГ-21 УМ учебно-боен изтребител Flag of the Soviet Union.svg СССР 1 Изпратен в резерв през декември 2015.
Bulgarian mig-29 (altered).jpg МиГ-29 изтребител Flag of the Soviet Union.svg СССР 8 Да [24][25][26]
MiG-29 Graf Ignatievo 2.jpg МиГ-29УБ учебно-боен изтребител Flag of the Soviet Union.svg СССР 3 В България са доставени 4 МиГ-29 УБ, един е загубен при авария по време на учението „Тракийска звезда“ през 2012. Причината е пилотска грешка. [27][28]
Bulgarian Su-25K Frogfoot.jpg Су-25 щурмови самолет Flag of the Soviet Union.svg СССР 14 Да
Mi 17 bulgaria.jpg Ми-17 транспортен хеликоптер Flag of the Soviet Union.svg СССР 5 Да. Единственият летящ е загубен през 2018 г.

[29]

[30]

Ми-14 хеликоптер за нуждите на ВМС Flag of the Soviet Union.svg СССР 4 Заземени. Няколко ще бъдат възстановени.
Ми-24 боен хеликоптер Flag of the Soviet Union.svg СССР 6 3 възстановени.[29]
Bulgarian cougar (cropped).jpg AS532 транспортен хеликоптер Флаг на Франция Франция 12 Да[31]
Salon du Bourget 20090619 120.jpg AS565 хеликоптер за нуждите на ВМС Флаг на Франция Франция 2 Да. Доставени са 3 хеликоптера, един е загубен през 2017 г.
Bell 206 bulgaria 02.JPG Bell 206 учебен хеликоптер Flag of the United States.svg САЩ 6 Възстановени през 2014 г.

Bulgarian Air Force Aero L-39ZA Albatros Lofting-1.jpg

L-39 учебно-тренировъчен самолет Flag of the Czech Republic.svg Чехия 10
Bulgarian Air Force Pilatus PC-9M Lofting-1.jpg PC-9 учебно-тренировъчен самолет Flag of Switzerland.svg Швейцария 6 Да
L-410 транспортен самолет Flag of the Czech Republic.svg Чехия 2 Един е оборудван със скъпа апаратура. Към момента са заземени.
Pilatus PC-12-45, Bulgaria - Air Force AN0827278.jpg PC-12 транспортен самолет Flag of Switzerland.svg Швейцария 1 Силно повреден след кацане „по корем“ на летище Граф Игнатиево
Antonov An-30.JPG Ан-30 самолет за специални мисии Flag of the Soviet Union.svg СССР 1 Да
C-27J 073 Bulgarian Air Force, september 01, 2012.jpg C-27J Spartan транспортно-десантен самолет Флаг на Италия Италия 3 [32][33] Да
Ан-2 транспортен самолет Flag of the Soviet Union.svg СССР 1 Да
Ан-24 транспортен самолет Flag of the Soviet Union.svg СССР 1 Към момента са заземени.
Ан-26 транспортен самолет Flag of the Soviet Union.svg СССР 2 Да
Bulgarian Air Force Airbus A319 Milinkovic.jpg Airbus A319 транспортен самолет. Използва се от Авиоотряд 28 Флаг на Франция Франция 1 Да
Aviodetachment 28 Tupolev Tu-154M Wallner.jpg Tupolev Tu-154 транспортен самолет. Използва се от Авиоотряд 28 Flag of the Soviet Union.svg СССР 1 Към момента е заземен.
Dassault Falcon 2000, Bulgaria - Air Force AN1929721.jpg Dassault Falcon 2000 транспортен самолет. Използва се от Авиоотряд 28 Флаг на Франция Франция 1 Да
AgustaWestland AW139 хеликоптер за нуждите на МВР. Флаг на Италия Италия 1 Да
AgustaWestland AW109 хеликоптер за нуждите на МВР Флаг на Италия Италия 3 Да.
Piaggio P.180 Avanti транспортен самолет. Използва се от Авиоотряд 28 Флаг на Италия Италия 1 Да
Mil Mi-8 транспортен хеликоптер.Използва се от Авиоотряд 28 Flag of the Soviet Union.svg СССР 2 Да

Опознавателни знаци на ВВС на България[редактиране | редактиране на кода]

Командири на ВВС на България[редактиране | редактиране на кода]

Български СУ 25
 • полковник Васил Златаров (пилот) – Командир на въздухоплавателната дружина (1912 – 1918 г.)
 • майор Радул Милков (пилот) – Началник на въздухоплавателното отделение (1919 – 1920 г.)
 • капитан Иван Миланов (пилот) Командир на жандармерийското въздухоплавателно отделение (1921 –....)
 • майор Асен Агов (пилот) Началник на въздухоплаването към Министерство на железниците (1921 – 1923 г.)
 • майор Пеньо Попкръстев (пилот) Командир на аеропланната дружина (1924 – 1930 г.)
 • майор Иван Михайлов (пилот) Началник на Дирекция на въздухоплаването (1930 – 1934 г.)
 • подполковник Георги Попвасилев (пилот) Командващ Въздушните войски (1935 – 1936 г.)
 • генерал-майор Васил Бойдев 1936 – 1941 г. Командващ Въздушните войски (1936 – 1941 г.)
 • генерал-майор Димитър Айранов, Командващ Въздушните войски (1941 – 9 септември 1944 г.)
 • генерал-майор Ганчо Манчев (пилот) Командващ Въздушните войски (1944 – 1946 г.)
 • генерал-полковник Захари Захариев (пилот) Командващ ВВС (1946 -1954/ 1957 – 1959 г.)
 • генерал-лейтенант Кирил Кирилов (пилот) Командващ ВВС (1954 – 1956 г.)
 • генерал-лейтенант Добрин Добрев (пилот) Командващ ПВО и ВВС (1959 – 1962 г.)
 • генерал-полковник Славчо Трънски Командващ ПВО и ВВС (1963 – 1969 г.)
 • генерал-полковник Христо Добрев Командващ ПВО и ВВС (1969 – 1973 г.)
 • генерал-полковник Симеон Симеонов (пилот) Командващ ПВО и ВВС (1973 – 1975 г.)
 • генерал-полковник Любчо Благоев (пилот) Командващ ПВО и ВВС (1975 – 1990 г.)
 • генерал-лейтенант Илия Синапов (пилот) Командващ ПВО и ВВС (1990 – 1992 г.)
 • генерал-полковник Михо Михов (пилот) Командващ ПВО и ВВС (1992 – 1997 г.)
 • генерал-лейтенант Стефан Попов (пилот) Командващ ПВО и ВВС (1997 – 1998 г.). Началник на Главния щаб на ВВС (1998 – 2002 г.)
 • генерал-майор Димитър Георгиев (пилот) – Началник на Главния щаб на ВВС (2002 – 2006 г.)
 • генерал Симеон Симеонов (пилот) – Командващ ВВС (2006 – 2012)
 • генерал-майор Румен Радев (пилот) – Командир на ВВС 2014 – 2016
 • генерал-майор Цанко Стойков (пилот) – Командир на ВВС 2016 –

Герои на българските ВВС[редактиране | редактиране на кода]

Български Миг-21
Български Mig 23 в Авиобаза Доброславци
Български летци, загинали във въздушните боеве и изпълнение на бойни задачи за периода 1912 – 1918 година[35]
звание име длъжност загинал дата загинали в района на
Поручик Христо Андреев Топракчиев пилот 19 октомври 1912 Одрин – Свиленград
Поручик Стефан Калинов пилот 15 юли 1915 Орландовци – София
Поручик Христо Джинзифоров пилот 15 юли 1915 Орландовци – София
Фелдфебел Алберт Франке германски пилот 23 март 1916 край Божурище
Капитан Лилов – прожекторна рота наблюдател 23 март 1916 край Божурище
Капитан Димитър Минков пилот 13 юни 1916 летище Белица
Подпоручик Коста Мишев наблюдател възд. бой край Битоля
Капитан Никола Стоименов Божков пилот 2 април 1917 възд. бой край Тушин
Капитан Димитър Дрънков Петров наблюдател 2 април 1917 възд. бой край Тушин
Капитан Димитър Георгиев Радионов пилот 2 юни 1917 летище Белица
Капитан Иван Папазов пилот 2 юни 1917 нещ. случай летище Божурище
Подпоручик Христо Цанев Димитров пилот 23 юли 1917 край Божурище
Поручик Тодор Иванов Пачев наблюдател 20 юни 1917 възд. бой с. Св. Никола
Редник Дончо Ганчев Зарбев пилот 20 юли 1917 възд. бой с. Св. Никола
Поручик Марко Щерев Бончев пилот 26 юли 1918 край Марикостиново-Левуново
Мл. подофицер Марин Матев учен. пилот 6 септември 1918 край Божурище
Поручик Иван Маков Бойчев наблюдател 11 септември 1918 възд. бой над с. Магарево, Битолско
Подпоручик Борис Тодоров Чучуричков наблюдател 11 септември 1918 загинал в р. Вардар
Български летци, загинали във въздушните боеве през Втората световна война
звание име загинал самолет битка
Поручик Лука Й. Обрейков 8 август 1943 Messerschmitt Ме109 G-2
Поручик Йордан Сл. Тодоров 14 ноември 1943
Подпоручик Митьо С. Дисов 24 ноември 1943 Messerschmitt Ме109 G-2
Павел Павлов 10 декември 1943 Dewoitine
Капитан Димитър Списаревски 20 декември 1943 Messerschmitt Ме109 G 2
Поручик Георги Р. Кюмюрджиев 20 декември 1943 Messerschmitt Ме109 G-2
Капитан Тома Боев 10 януари 1944 Dewoitine
Атанас Ат. Кръстев 17 април 1944 Dewoitine
Симеон К. Михайлов 10 януари 1944 Messerschmitt Ме109 G-2
Герги Хр. Гочев 27 януари 1944
Йордан Н Кубадинов 30 март 1944 Messerschmitt Ме109 G-6
Иван Бояджиев 30 март 1944 Ме109 G-6
Подпоручик Христо К. Цанков 30 март 1944
Капитан Любен Кондаков 17 април 1944 Messerschmitt Ме109 G-6
Димитър Ст. Попов 17 април 1944 Messerschmitt Ме109 G-6
Веселин Н. Рачев 17 април 1944 Messerschmitt Ме109 G-6
Христо Г. Арнаудов 17 април 1944 Messerschmitt Ме109 G-6
Виктор Д. Атанасов 17 април 1944 Messerschmitt Ме109 G-6
Поручик Иван Т. Стефанов 17 април 1944 Messerschmitt Ме109 G-6
Фелдфебел Иван М. Сомлев 17 април 1944 Dewoitine
Фелдфебел Цвятко М. Загорски 24 май 1944 Messerschmitt Ме109 G-6
Поручик Иван Н Бонев 11 август 1944 Messerschmitt Ме109 G-6

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Тенчев, Желязко. Орлите на България. // www.duma.bg. Дума, 15 октомври 2011. Посетен на 16 юни 2015.
 2. Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България. // www.md.government.bg. Министерство на отбраната на Република България, март 2015. Посетен на 16 юни 2015.
 3. През 1910 г. Иван Гевренов конструира праобраз на хеликоптера. // www.24chasa.bg. 24 часа, 15 август 2012. Посетен на 16 юни 2015.
 4. Инж. Иван Бориславов, ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ФЕНИКСА, Историия и култура на България, Роден край
 5. полк. д-р Петър Ненков Българската бойна авиация навлезе в своята 102 годишнина . Славно минало и тъжно настояще! в-к Десант 4 ноември 2015
 6. а б в Въздушни на Н. В. войски – история на българските ВВС 1919 – 1944, Официален сайт на Българските военновъздушни сили.
 7. 1-ви въздушен полк, Бойни знамена, Агенция Фокус
 8. Въздушни полкове, Бойни знамена, Агенция Фокус
 9. Музей на авиацията в Белград, официален сайт, Messerschmitt Bf 109Ga-2. Посетен на 22.04.2015.
 10. Вторая мировая война // Советская историческая энциклопедия / редколл., гл. ред. Е. М. Жуков. том 3. М., Государственное научное издательство „Советская энциклопедия“, 1963. стр.880
 11. История Второй Мировой войны 1939 – 1945 (в 12 томах) / редколл., гл. ред. А.А. Гречко. том 4. М., Воениздат, 1975. стр.188
 12. [1]
 13. София с паметник и на американските летци, загинали през войната в България, mediapool.bg, 04.10.2010
 14. Благой Анев, Паметник на летците и парашутистите в София, сп. Българска наука, 02/16/2012
 15. военнопленническия лагер в Шумен
 16. История на Българските въздушни сили, Официален сайт на ВВС
 17. Девет изтребителя купува армията, Народното събрание гласува предложението на кабинета през пролетта
 18. Модернизацията на армията остава за по-добри времена, Монитор, 22 март 2010
 19. Военната авиация се приземява
 20. Създадена е през юли 2012 г. Осъществява контрол върху въздухоплаването във връзка с Air Policing и ПВО на НАТО. Включва радиотехническите формирования, формированията за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка, структурите за командване и управление, структури за военно ръководство на въздушното движение, метеорологичния център на ВВС, авиационно-техническата база.
 21. Бившата почивна база „Варна-2“.
 22. На 2 август 2016 г. българското правителство обявява, че заводът е отново държавна собственост.
 23. „World Military Aircraft Inventory“, Aerospace Source Book 2007, Aviation Week & Space Technology, 15 януари, 2007.
 24. "Премиерът Сергей Станишев: С 4000 часа е удължен ресурсът на 16-те МИГ-29", вестник „Българска армия“, 24. 05. 2009.
 25. "Приключи договорът с руската компания за ремонта на МиГ-29, съобщи Сергей Станишев", Българско национално радио, 24 май 2009.
 26. "Младите асове. Нов изтребител заменя руските МиГ-29", „Монитор“, 7 септември 2009.
 27. "Премиерът Сергей Станишев: С 4000 часа е удължен ресурсът на 16-те МИГ-29", вестник „Българска армия“, 24. 05. 2009.
 28. "Приключи договорът с руската компания за ремонта на МиГ-29, съобщи Сергей Станишев", Българско национално радио, 24 май 2009.
 29. а б 1 в експлоатация. Включени са в плана за модернизация на военновъздушните сили на България
 30. Около 20 ч. 30 мин.11 юни, при планов полет по неизяснени за сега причини вертолет Ми-17 пада
 31. Информация за хеликоптера.
 32. Всяка година трябва да бъде доставян по един самолет, като последният трябва да пристигне през 2011 година.
 33. Новината за C-27J „Spartan“ във www.forbes.com
 34. Иван Бориславов, Румен Кирилов, „Самолетите на България“, част 2, издателство „Литера Прима“, София, 1996, глава „Отличителни знаци на българските самолети“, стр. 251.
 35. Списъкът е съгласно книгата на военния летец Владимир Балан Спомени летят..., Печатница Провадалиев, София, 1939

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Авиация“         Портал „Авиация          Портал „Военно дело“         Портал „Военно дело