Сан Карло Канавезе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сан Карло Канавезе
San Carlo Canavese
Италия
45.2478° с. ш. 7.6108° и. д.
Сан Карло Канавезе
Пиемонт
45.2478° с. ш. 7.6108° и. д.
Сан Карло Канавезе
Страна Италия
РегионПиемонт
ПровинцияТорино
Площ20,91 km²[1]
Надм. височина370 m
Население4030 души[2] (1 януари 2023 г.)
Пощенски код10070
Телефонен код011
МПС кодTO
Официален сайтwww.comune.sancarlocanavese.to.it
Сан Карло Канавезе в Общомедия

Сан Ка̀рло Канавѐзе (на италиански: San Carlo Canavese; на пиемонтски: San Carl, Сан Карл) е малък град и община в Метрополен град Торино, регион Пиемонт, Северна Италия. Разположен е на 370 m надморска височина. Към 1 януари 2023 г. населението на общината е 4039 души, от които 131 са чужди граждани.[3]

География, административно деление и население[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение на община Сан Карло Канавезе в Метрополен град Торино

Сан Карло се намира в района Долно Канавезе, на около 20-25 километра северозападно от град Торино. Територията му лежи предимно върху хълмист релеф, някога наричан „Валде“, а днес „Вауда“ (от старонемското Wald, гора). Релефът е останките от лявата морена (наблюдавайки отгоре по течението) на алувиалния конус на ледника на потока Стура ди Ланцо. Той води началото си от община Баланджеро и продължава до община Волпиано.

Има три водни пътища, които пресичат Сан Карло: потоците Бана, Фиска и Рио Валмаджоре.

Почти половината от територията му е определена като военна зона. Използването от военните е от около 170 години. От 1993 г. цялата военна територия и долината на Рио Валмаджоре попадат в рамките на Регионален природен резерват „Вауда“, който също включва част от общините Ноле, Вауда, Фронт, Ривароса, Сан Франческо ал Кампо и Ломбардоре.

Територията, равнинна и плодородна с типичния цвят на червена охра, има правилен геометричен профил, с не много подчертани вариации в надморската височина, вариращи от минимум 324 до максимум 442 метра надм. височина. Градът, засегнат от разширяването на сградите, се намира в равнината вдясно от потока Стура ди Ланцо.[4]

Граничи със следните 8 общиниː Чирие, Ноле, Сан Маурицио Канавезе, Вауда Канавезе, Сан Франческо ал Кампо, Барбания, Фронт и Рока Канавезе. Отстои на 19 km от Торино и на 126 km от Милано.[5]

Има следните подселища (на итал. frazioni[6]) и местностиː Бурато, Индрити Фиска, Ла Пиè, Полигоно, Сан Фирмино, Сан Джовани, Саролда, Седиме.

Към 1 януари 2023 г. населението на общината е 4039 души, от които 131 чужди граждани, сред които преобладават тези на Румъния – 70 души. В Сан Карло не живеят български граждани.[7]

Топоним[редактиране | редактиране на кода]

Първото известно историческо име, приписвано на град Сан Карло, е Вауда ди Чирие. През 1684 г. придобива собствена административна автономия, отделяйки се от Маркграфство Чирие, като плаща „откуп“ от 6000 пиемонтски лири.[8]

През 1827 г. по молба на населението крал Карл Алберт Савойски-Каринян променя името на града на Сан Карло.[9]

През двадесетте години на италианския фашизъм малките общини отново се обединяват в по-големи общини и така с Кралски декрет от 24.11.1927 г., № 2277[10], крал Виктор Емануил III нарежда обединението на общината с Чирие под името Сан Карло ди Чирие. На 11 ноември 1946 г. с указ на временния държавен глава Енрико Де Никола[11] Сан Карло се връща като автономна община с настоящото си име.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сигурни новини за територията на Сан Карло, тогава част от Чирие, датират от XI век, когато са построени първите къщи и укрепления между Вауда и потока Бана. Останките от този период включват църквата „Санта Мария ди Спинерано“ и Ла Пиè ди Лирамо (местно наричана "ël castlar") – малко укрепено селище със съседна църква, документирана през 1004 г.

През 1417 г. Чирие купува Вауда Гранде от Лодовико Майнери, също от Чирие, за 25 златни флорина.[12] Важен момент за развитието на долната част на територията е през 1485 г. с изграждането на напоителен канал,[13] който все още съществува, произлизащ от потока Стура ди Ланцо в община Баланджеро, и вливащ се в потока Бана.

Едва в началото на XVII век се появяват първите жилищни сгради в горната част на града (т.е. в действителната Вауда), които представляват ядрата на кварталите Маса, Темпо, Канавера, Сопето, Перино и Форнеро. Църквата, посветена на Свети Карло Боромео, е построена през 1621 г.

През 1860 г. Общината решава да построи нова енорийска църква, осветена през 1885 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Селското стопанство все още играе водеща роля в местната икономика: отглеждат се зърнени култури, пшеница и лозя; отглеждане на говеда, свине, кози, коне и птици. Индустрията се състои от малки компании, които оперират в следните сектори: хранително-вкусови (преработка и консервиране на месо), металургични, електронни, строителни, механични, текстилни, дървообработващи, каучукови и пластмасови изделия и мебели. Третичният сектор се състои от отделна търговска мрежа, както и набор от услуги, които включват банкиране и ИТ.[14]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Религиозна архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Интериорът на Енорийската църква

Енорийска църква „Свети Карло Боромео“[редактиране | редактиране на кода]

Енорийската църква (Chiesa parrocchiale di San Carlo Borromeo), известна още като Църква на Непорочното зачатие (Chiesa dell'Immacolata concezione), е в неоготически стил. В нея се съхранява дървената статуя на Черната Мадона от Оропа и има една от най-високите камбанарии в Долно Канавезе. Строителният проект на църквата е поверен на инженера М. Боси от Торино.[15] Строителството, частично финансирано от благодетели, е завършено през 1884 г. Тя е осветена през 1885 г.

Параклис „Свети Карло Боромео[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (Cappella di San Carlo Borromeo) е от XVII век. От едната страна на църквата, вследствие на пребоядисване, се появява отново красив слънчев часовник от XIX век.

Църква „Света Мария на Спинерано“[редактиране | редактиране на кода]

Църквата (Chiesa di Santa Maria di Spinerano) е национален паметник. Запазва апсида и камбанария на малка абатска църква, датираща от XI век, и съдържа вътре цикъл от фрески от XV век от пътуващ художник – някой си майстор Доминик от Анконската марка, работил и в други центрове на Канавезе.

Църква „Света Мария Магдалена“[редактиране | редактиране на кода]

Църквата (Chiesa di Santa Maria Maddalena) е в квартал „Ла Пиè “; построена в романски стил (апсида), след това основно обновена, тя съхранява фреска от XV век, изобразяваща блажения Амадей IX Савойски.

Църква „Св. Грат“ (Chiesa di San Grato)[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е периферен параклис, построен през втората половина на XV век, наскоро реставриран; на фасадата има три фрески, изобразяващи Мадоната с Младенеца, Свети Грат от Аоста и Свети Бернар Мантонски

Църква „Св. Игнатий Лойола“[редактиране | редактиране на кода]

Църквата (Chiesa di S. Ignazio di Loyolɑ) е построена между 1726 и 1731 г. в днешния квартал „Седиме“

Параклис на Свети Себастиан и на Свети Рох[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (Cappella di San Sebastiano e San Rocco) е от средата на XVIII век и се намира в квартал „Байма“

Параклис на Света Лукия[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (Cappella di Santa Lucia) е построен на неуточнена дата след 1647 г. в квартал „Кастеларо“

Параклис на Света Аполония[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът (Cappella di Sant'Apollonia) е от средата на XVII - края на XVII век, и дава името си на едноименния квартал.

Военна архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Укрепен дом в Пиè ди Лирамо[редактиране | редактиране на кода]

Част е от комплекса Ла Пиè ди Лирамо.

Укрепен дом в Пиè ди Лирамо

В средата на XIV век domus plebis със свързаната църква „Свети Мартин“ е разменен от епископа на Торино Томас Савойски на граф Амадей VI Савойски, тъй като е твърде децентрализиран от седалището на епископа. През 1356 г. Амадей VI го предава на семейство Пераки от Ланцо, което укрепва владението си, като превръща манастира в малък замък, а църквата „Свети Маритн“ в частен параклис.

Замъкът, или по-скоро укрепеният дом, е описан в поземления регистър от 1500 г. като състоящ се от зала, наречена "canapa antiqua", и две стаи на приземния етаж, две зали и две спални на горния етаж и мазе. До него навремето се издига друга сграда с две залии, две спални и градина, всички заобиколени от стени, укрепление и ров. На няколко крачки са църквата, площадът и мелницата.

През 1870 г. целият комплекс е превърнат в селска къща. В момента част от силната къща и кулата са останали, частично изоставени.

Природни зони[редактиране | редактиране на кода]

Регионален природен резерват „Вауда“[редактиране | редактиране на кода]

Районът се характеризира с голяма равнинна площ, с многобройни низини и застояли отводнителни канали, които напомнят пейзажа на района Бараджа на Верчели. Има влажни зони и мочурища (останки от пиемонтското мочурище), характеризиращи се със степна растителност, базирана на пирен и треви, с асоциация на множество ботанически видове, които не са редки, но не твърде широко разпространени, което прави района като такъв с умерен интерес от натуралистична гледна точка.

В големите открити пространства се откроява присъствието на калуна, ерицейно растение и други треви като тревата молиния, сред които има петна от пионерни дървета (по-специално бреза) и трепетлика). Многобройни тревисти растения свидетелстват за особената бедност на почвата, например власатка nenuifolia. Gentiana pneumonanthe се откроява със своята разпространение и красота, като цъфти в края на лятото.

Фауната на Вауда е представена основно от скромни видове, на теория широко разпространени, но в действителност представляващи голям интерес, тъй като те са все по-редки в низините. Сред видовете, които си струва да се спомене, са торният носорог – големи насекоми, които работят по двойки и са способни да заравят значителни количества изпражнения в гнездата, изкопани в земята на дълбочина от 10 до 20 cm, в които отглеждат потомството си.

Орнитофауната на Вауда е богата на видове, които сега са в упадък в цяла Европа: чучулигата с нейната интензивна песен, пъдпъдъците, които гнездят без риск от косене на ливадите, градинската овесарка и сивата овесарка, които намират място там, за да задоволят техните репродуктивни потребности.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

  • Една държавна детска градина
  • Едно държавно начално училище (от 1-ви до 5-и клас вкл.)
  • Едно средно училище от първа степен (от 6-и до 8-и клас вкл.)
  • Средните училища от втора степен (от 9-и до 11-и или 12 клас вкл.) са в Чирие и Казеле Торинезе

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011 // Национален статистически институт. Посетен на 16 март 2019 г.
  2. demo.istat.it
  3. Данни ISTAT
  4. Italiapedia. Descrizione
  5. Comuni limitrofi a San Carlo Canavese
  6. Малко населено място, изолирано от общината, от която зависи
  7. Tutt'Italia.it. Cittadini stranieri San Carlo Canavese 2023 // Посетен на 13.3.2024. (на италиански)
  8. Passeggiate nel Canavese. Torino.
  9. Raccolta de' Regj Editti...pubblicati nell'anno 1845. // {{{journal}}} IX (v). Torino.
  10. Bollettino ufficiale. Legislazione e disposizioni ufficiali // {{{journal}}}. Roma, Provveditorato Generale dello Stato.
  11. Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana, n. 6, 9/1/1947.
  12. A. Bertolotti, Passeggiate nel Canavese, Torino, 1878
  13. Bealera, o bialera, е пиемонтски термин, който визира произходен канал за напоителни цели.
  14. Italiapedia. Economia
  15. op. cit.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]