Славия (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Славия.

Славия
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Жилищен комплекс „Славия“ се намира в югозападните райони на София. На североизток от него е разположен ж.к. „Лагера“, а на юг -ж.к. „Красно село“.

В източната си част кварталът граничи с бул. „Цар Борис III“, на югозапад – с парк, който достига до бул. „Овча купел“ и стадион „Славия“, а на североизток – с ул. „Житница“.

Това е един от старите квартали на София, за който са характерни ниското тухлено строителство от 60-те години и монолитното строителство от 80-те години. Междублоковото пространство е изключително поддържано, с много зеленина. Всички кооперации в квартала са топлофицирани.

Основната транспортна артерия, която пресича комплекса, е бул. „Цар Борис ІІІ“, по протежението на който са разположени множество жилищни блокове, от които само един е панелен блок.

В квартал Славия, на бул. „Цар Борис III“ №128 се намира 132 СОУ „Ваня Войнова“, а на ул. „Хайдушка поляна“ има голяма детска градина. На север от комплекса се намират гаражът на градския транспорт „Земляне“, конно-спортната база „Хан Аспарух“ и закритият спортен комплекс „Славия“. В близост до кв. „Славия“ се намират VI РПУ и големият пазар „Красно село“.

На бул. „Цар Борис III“ №124 до ул. Житница е сградата на община „Красно село“.