Разлика между версии на „Кристоф Мартин Виланд“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
<!--{{редактирам}}-->
{{писател
| име = Кристоф Мартин Виланд
== Биография ==
Кристоф Мартин Виланд е роден на 5 септември 1733 г. в село Оберхолцхайм, придадено към Биберах, най-северния град на немската провинция [[Баден-Вюртемберг]].
 
Бащата на Виланд е [[пастор]] и полага много грижи да даде на сина си добро образование. След градското училище в Биберах Виланд на 12-годишна възраст постъпва в гимназията на [[Бенедиктински орден|бенедиктинския]] манастир Бреге край [[Магдебург]]. Когато завършва през 1749 г., той свободно чете [[латински]]те класици и водещите съвременни [[френски]] автори. Любимите му немски поети са [[Бартолд Хайнрих Брокес|Брокес]] и [[Клопщок]].
 
През лятото на 1750 г. Виланд се влюбва в братовчедка си Софи Гутерман и това го вдъхновява да напише първата си амбициозна творба - [[дидактика|дидактическата]] поема в шест книги ''„Природата на нещата“'' (1752).
 
През 1750 г. Виланд става студент по [[право]] в [[Тюбингенски университет|Тюбингенския университет]], но прекарва времето си повече в литературни занимания. Поемите, които написва като студент - ''„Херман“'' (1751) (незавършена), ''„Дванадесет моралистични писма в стихове“'' (1752) и ''„Анти-[[Овидий]] или Изкуството да обичаме“'' (1752) - са издържани в духа на [[пиетизъм|пиетизма]] и издават влиянието на Клопщок.
 
Тези поеми привличат вниманието на швейцарския писател и литературен реформатор [[Йохан Якоб Бодмер]], който кани Виланд да го посети в [[Цюрих]] през лятото на 1752 г. Виланд остава в [[Швейцария]] до 1760 г., като последната година прекарва в [[Берн]], където си намира работа като частен учител.
 
== Творчество ==
Анонимен потребител

Навигация