Направо към съдържанието

91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“)
91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“
Информация
СедалищеСофия България
Основаване15 септември 1960
Видучилище
ДиректорВера Катранджиева
Навигация
Карта Местоположение в София
Сайтwww.91neg.bg
da-galabov.eu
91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ в Общомедия

91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ е езикова гимназия с изучаване на немски език. Открита е през 1960 г. в София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията е открита на 15 септември 1960 под името 91-во единно средно политехническо училище (91. ЕСПУ) с пет учителки и 125 ученици. От началото на учебната 1961/1962 в гимназията преподават и немци – учители, пратени от ГДР. Преди 1990 училището е носело името на Карл Либкнехт.

До 1989 г. само учебните предмети български, математика, руски и научен комунизъм се преподават на български език. Всички останали занятия се водят отчасти или изцяло на немски, като часовете по природни науки са взети и водени от немци. Това е и една от причините училището да е посещавано от много деца на посланици по това време.

След промените през 1989 г. името на гимназията е сменено на 91. немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“. Гълъбов е български учен-филолог, писател и публицист. Следвал е както в Софийския университет, така и в Гьотинген. Става член на Германската академия на науките в Мюнхен и на българския ПЕН клуб. Той е и основател на Дружеството на българските есеисти.

Видове паралелки[редактиране | редактиране на кода]

Всички осмокласници в Немската, подобно на връстниците си в останалите езикови гимназии, изучават интензивно немски език с по 20 учебни часа седмично. След първата година, седемте паралелки се разделят както следва:

  • 5 класа със засилено изучаване на немски език (DSD-паралелки)
  • 2 класа с преподаване по немските и българските образователни програми (паралелките на Немския отдел, т.нар. Leistungsklassen)

Немски отдел[редактиране | редактиране на кода]

От 1994 г. в 91-ва НЕГ съществува и Немски отдел (Deutsche Abteilung, DA), в който всяка година, в края на 8 клас, се приемат най-добре представилите се деца на организирания от Отдела изпит по немски, състоящ се от писмена и устна част. Приетите за обучение в Немския отдел учат четири учебни години по програма, съчатаваща едновременно немската и българската образователни програми. От учениците се очаква силно участие в час, стимулира се критичното мислене и правенето на проекти. Преподавателите по предметите химия, биология, немски и математика са германци, а историята е разделена на българска и немска, като немската (и световна) история е водена също от немски учител. В края на обучението си всеки ученик полага следните изпити:

  • Български държавни зрелостни изпити (ДЗИ)
  • три писмени немски матури – две задължителни по немски език и математика и една по избор между химия и биология
  • три устни немски матури – две задължителни по немски и български език и една по избор между химия, биология, математика, английски и история

При успешно полагане на изпитите ученикът получава българска диплома за средно образование и немска диплома за средно образование, даваща му право да кандидатства в немскоезичните университети наравно с останалите немски граждани и служеща като Goethe-Zertifikat C2.

Учениците от Немския отдел често участват и печелят национални немски състезания, сред които Jugend forscht (Младежта изследва)[1] и Jugend debattiert (Младежта дебатира).[2]

DSD-паралелки[редактиране | редактиране на кода]

Името на тези паралелки идва от изпита DSD – Deutsches Sprachdiplom (диплома за владеене на немски език ниво С1), който учениците полагат в 12-и клас. Разказвателните предмети са преподавани на немски език от българи. След девети клас учениците имат и два допълнителни часа по немски език, наречени Deutsch B, които се водят от учителите по немски на Отдела. По този начин учениците от DSD-паралелките развиват уменията си да говорят на немски и се подготвят по-задълбочено за изпита. Явяват се само на българските държавни зрелостни изпити (ДЗИ).

Обменни начала[редактиране | редактиране на кода]

За да се затвърдят знанията и уменията по немски на учениците и за да се опознае немската култура, 91. НЕГ участва в различни програми за обменни начала със следните гимназии (данни от 2017):

Известни възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. da-galabov.eu
  2. Deutsche Abteilung am Galabov-Gymnasium Sofia // da-galabov.eu. Посетен на 24 януари 2022.
  3. Deutsche Abteilung am Galabov-Gymnasium Sofia // da-galabov.eu. Посетен на 24 януари 2022.
  4. da-galabov.eu
  5. Deutsche Abteilung am Galabov-Gymnasium Sofia // da-galabov.eu. Посетен на 24 януари 2022.
  6. da-galabov.eu