Уганда: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 46: Ред 46:
== Държавно устройство ==
== Държавно устройство ==
{{основна|Държавно устройство на Уганда}}
{{основна|Държавно устройство на Уганда}}
Finding da wey and spitting on the non belivers is what the comander has told us to do. We worship his queen so that she can show us da wey cause she smells like ebola

[[Президент]]ът на Уганда [[Йовери Мусевени]] е [[държавен глава]] и [[правителствен лидер]]. Президентът назначава [[министър-председател]]я, който му помага в работата. Парламентът се сформира от [[Народно събрание|Народното събрание]], което се състои от 303 [[депутат]]и. 222 от тях се избират за срок от 5 години по време на всеобщи избори.


== Административно деление ==
== Административно деление ==

Версия от 12:44, 10 януари 2018

Република Уганда
На местните езици:
  • ((sw)) Jamhuri ya Uganda
  • ((en)) Republic of Uganda
      
Девиз: For God and My Country
(За Господ и моята държава)
Химн: Oh Uganda, Land of Beauty
География и население
Площ236 040 km²
(на 80-то място)
СтолицаКампала
Най-голям градКампала
Официален език
Население (2014)34 634 650
(на 35-то място)
Гъстота на нас.196 души/km²
Управление
Форма
Йовери Мусевени
История
Независимост
 – обявена
от Великобритания
9 октомври 1962
Икономика
БВП (ППС, 2009)17,703 млрд $
(на 104-то място)
БВП на човек (ППС)514 $[1]
Валуташилинг (UGX)
Други данни
Часова зонаEAT (UTC+3)
Автомобилно движениеляво
Интернет домейн.ug
Телефонен код256
ITU префиксUGA
Официален сайтwww.statehouse.go.ug
Уганда в Общомедия

Република Уганда е държава в централната част на Източна Африка. На югоизток граничи с езерото Виктория, на изток с Кения, на север с Южен Судан, на запад с Демократична република Конго (Заир) и на югозапад с Руанда и Танзания.

Do you kno da way bruddah

Държавно устройство

Finding da wey and spitting on the non belivers is what the comander has told us to do. We worship his queen so that she can show us da wey cause she smells like ebola

Административно деление

Уганда е разделена на 56 области. Името им съвпада с областния град.

География

Въпреки, че няма излаз на море, Уганда има достъп до няколко големи водни басейни, включително езерото Виктория, езерото Алберт, езерото Кьога и езерото Едуард. Главната ѝ връзка с морето се осъществява чрез пристанището Момбаса в Кения – на 1200 км от столицата. Страната е разположена върху плато, чиято средна надморска височина е 900 м. Въпреки че обикновено за климата в страната се казва, че е тропичен, има известни разлики в отделните нейни части. Територията на Уганда представлява висока равнина (1000 – 1200 м над морското равнище). Тук влиза само една част от източноафриканските планини и разклонения от вулканичните масиви Рувензори и Вирунга. Изгасналите вулкани Рувензори (5109 м), Махавура (4113 м) и Елгон (4322 м) са едни от най-високите върхове в Африка.

По-важните градове са разположени в южната част, близо до езерото Виктория, включително столицата Кампала и близкия град Ентебе.

Икономика

Семейство продава земеделските си продукти в Кампала

Уганда е богата на природни ресурси, включващи злато, кобалт, мед, варовик, сол и други минерали. Съществуват неразработени залежи на нефт и природен газ. Въпреки това 82% от населението е заето в областта на земеделието. За разлика от много други африкански държави, Уганда има плодородни почви, обширна система от естествени водоизточници и редовно падащи валежи. След края на режима на Иди Амин и последвалата гражданска война, икономиката на Уганда започва бързо възстановяване. Инвестициите се увеличават неколкократно. БВП (ППС) към 2007 година е $29,04 млрд., на глава – $900. Годишният му растеж възлиза на 6,5%. Земеделието генерира 30,2% от БВП, индустрията – 24,7%, а сектора на услугите – 45,1%. Бедността в страната е намаляла значително през последните години, и днес под критичната линия живеят 35% от населението. Основните търговски партньори на Уганда са Кения, Белгия, Холандия, Франция, Обединени арабски емирства, Китай и Индия.

Население

Населението на Уганда през 2003 г. според преброяването на Обединените нации е 25 827 000, което отрежда 40-то място на Уганда в класацията на държавите с най-голямо население сред 193 държави по света. През 2003 година около 2% от населението е над 65-годишна възраст за сметка на децата под 15 години, на които се падат 51% от населението. На всеки 100 жени се падат 99 мъже. Според ООН темпът на покачване на населението в периода 2000 – 2005 е 3.24%, на фона на което се очаква през 2015 населението на Уганда да достигне 39 335 000. Гъстотата на населението варира от 260 д/км2 в Кабале до 14 д/км2 в планините Карамоджонг, като средната гъстота през 2002 е 102 д/км2. Северните, източните и западните региони се характеризират с по-малка гъстота в сравнение с региона, разположен по северния бряг на езерото Виктория.

Според Бюрото по въпросите на населението 14% от населението живее в градовете. Населението на столицата Кампала е 1 154 000 през 2001.

Култура


Вижте и Ганда митология.

Други

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.

Източници

Външни препратки