Алусиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алусиан
византийски политик, стратег на Теодосиополис, Анатолия
Роден: ок. 1000
Починал: 11 век след 1068

Алусиан е втори син на българския цар Иван Владислав. Той е заточен в Армения заедно с потомците на последните български царе от император Василий II след завладяването на България от Византия през 1018 г. Получава достойнството на патриций. Обвързан е с голямото въстание по западните български земи от 1040–1041 г. на Петър Делян. (виж въстание на Петър Делян) Като награда за потушаването на въстанието, децата му са издиганти на високи военни постове в Анатолия и Сирия, а дъщеря му е омъжена за най-видния анатолийски военначалник. Внуците от дъщеря му са неизменни управители на т.нар. сръбски земи до идването не власт на Тихомир Завидович и династията на Неманичите. Внучките от дъщеря му са омъжени за управляващите Унгария и Чехия - Арпади и Пршемисловци.

Има двама сина и една дъщеря:

Участие във въстанието от 1040–1041 година[редактиране | edit source]

Към 1040 г. е патриций и стратег на Теодосиупол (днес Ерзерум в Армения). Изпадайки в немилост (забранено му е да се появява в Константинопол), през септември 1040 г. Алусиан, възползвайки се от въстанието на братовчед си Петър Делян, пристига в българските земи, за да претендира за трона. След неуспешен опит да намери привърженици сред приближените на рода си, той се обръща към Петър Делян. Последният, съзнавайки, че Алусиан е конкурент за престола, въпреки всичко му предоставя 40 хилядна войска, с която да атакува Солун. Можем само да гадаем за мотивите на Петър Делян, но опитът на Алусиан да превземе Солун приключва с погром за българската войска. Пред стените на крепостта загиват 15 000 български бойци. След като Алусиан се завръща, през 1041 г. прави заговор срещу Петър Делян, като го приканва на среща и заедно с приближените си го обезоръжава, отрязва му носа и му изважда очите. След като завзема властта, Алусиан предприема няколко неуспешни похода срещу Византия и на един от тях през лятото на 1041 г. преминава на страната на Византия, изоставяйки войската си. Приет е радушно в императорския лагер в Масинопол – бива реабилитиран, получава дворцова титла магистър и е изпратен в Константинопол. Междувременно император Михаил IV Пафлагон организира войската си и от Солун атакува въстанниците. В сражението при Острово българите претърпяват загуба. Петър Делян е отведен в Константинопол, където историческите сведения за него прекъсват. Така приключва първия значим опит за отхвърляне на Византийското господство.

Участието на Алусиан във въстанието е описано в ред съчинения, като Хронография на Михаил Псел.

Литература[редактиране | edit source]

  • БОЖИЛОВ, Иван, ГЮЗЕЛЕВ, Васил. История на средновековна България VII-XIV век, София, ИК Анубис, 1999. ISBN 954-426-204-0