Миглена Тачева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Миглена Тачева
български политик
Родена

Миглена Янакиева Тачева е български юрист и политик, министър на правосъдието от 2007 до 2009.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Миглена Тачева родена на 24 май 1960 г. в Провадия, Варненска област. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но докато е учила в университета е работила в завода за навигациона техника като бобиниорка. Говори руски и английски език.

Професионална и политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 1990 до 1992 е заместник-председател на Варненски районен съд. През 1995 специализира в Националния център за съдии в Рино, Невада (САЩ) и в Националния център за щатски съдилища в Уилямсбърг, САЩ. От 1992 до 1998 ръководи последователно управление „Правно“ и управление „Местна администрация, законност и обществен ред“ в Областна администрация-Варна.

От 1998 до 2001 е председател на Варненски районен съд. През август 2001 е назначена за заместник-министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски. От октомври 2001 е председател на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД.

На 13 юли 2007 съветът на тройната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) посочва Миглена Тачева за министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Георги Петканов.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за