Пенински Алпи (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пенински Алпи
Alpes Poeninae
Римска императорска провинция
15 пр.н.е. – 476 г.
      
Герб
Герб
КонтинентЕвропа
СтолицаАоста, Валензиум Октодурум
управителЛегат
ИсторияАнтичност
Предшественик
Саласи Саласи
Наследник
Кралство на Одоакър Кралство на Одоакър
Днес част от Италия
 Франция
 Швейцария

Пенински Алпи (на латински: Alpes Poeninae, също познати като Alpes Graiae) е име на малка провинция на Римската империя, една от трите такива провинции в западните Алпи, между Италия и Нарбонска Галия. В нея се намира стратегическият проход Голям Сан Бернар, през който минава Отон през Годината на четиримата императори.

Пенинските Алпи се разпростират на територията на днешните региони Вале д'Аоста (Италия) и кантона Вализ в Швейцария.[1] В античността районът е доминиран от местно племе на саласите. Територията им е анексирана от император Август през 15 г. пр.н.е., а според Тит Ливий районът получава названието Пенински по името на местно племенно божество. Главен град на провинцията е Августа Претория Саласорум (Аоста), а по-късно Валензиум Октодурум.

Непосредствено преди падането на Западната Римска империя регионът е населен с бургунди и лангобарди, които попадат под непълното върховенство на Одоакър. По-късно, през Тъмните векове районът е наричан Сабаудия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Alpes Poeninae, Wikizero
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alpes Poeninae в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​