Пиринско

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Пиринско“
Страна на произход Флаг на България България
Град/Регион Благоевград
Производител „Карлсберг България” АД
Тип бира лагер
Алкохолно съдържание 4,3 % об.
Екстрактно съдържание 10 % Р.
Слоган „Свежо от планината”
В производство от 1971 г.
Pirinsko beer.jpg

„Пиринско“ е търговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда в Благоевград от пивоварната „Карлсберг България” АД, гр. София, собственост на международната пивоварна компания „Карлсберг Груп”.

Характеристика и асортимент[редактиране | edit source]

"Пиринско" е сред основните търговски марки в портфолиото на „Карлсберг България” АД.

Започва да се произвежда през 1971 г. от Пивоварен завод „Пиринско пиво“, Благоевград. От ноември 2002 г. “Пиринско” става част от международното портфолио на датския пивоварен концерн „Карлсберг“, който придобива „Пиринско пиво“ АД. През септември 2004 г. „Пиринско пиво“ АД се влива в „Карлсберг България” АД. Бирата се произвежда и бутилира в пивоварната в гр. Благоевград.

„Пиринско“ е висококачествена лагер бира, която се прави от ечемичен малц, вода, хмел и мая. Отличава се с добре балансиран горчив вкус, хмелов аромат, кехлибарен цвят и бистрота, резултат от използването на чиста планинска вода.

Търговският асортимент на „Пиринско“ понастоящем включва единствено : "Пиринско светло" - светла бира с екстрактно съдържание 10 P и алкохолно съдържание 4.3 % об. Състав : вода, малц, хмел, бирена мая. Предлага се на пазара в стъклени бутилки от 0,5 л., кенове от 0,5 л., както и в PET бутилки от 1,2 и 2 л.

В миналото освен „Пиринско светло“ на пазара се предлагат и „Пиринско тъмно“, „Пиринско специално“ и премийната бира „Златен елен“.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.