Пиринско

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Пиринско“
Страна на произход Флаг на България България
Град/Регион Благоевград
Производител „Карлсберг България” АД
Тип бира лагер
Алкохолно съдържание 4,3 % об.
Екстрактно съдържание 10 % Р.
Слоган „Свежо от планината”
В производство от 1971 г.
Pirinsko beer.jpg

„Пиринско“ е търговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда в Благоевград от пивоварната „Карлсберг България” АД, гр. София, собственост на международната пивоварна компания „Карлсберг Груп”.

История на Пиринско пиво[редактиране | редактиране на кода]

Пивоварната фабрика в Благоевград е основана през 1967 г. като бутилиращо предприятие, като от 1971 г. произвежда бира под марката „Пиринско“. През ноември 2002 г. датския пивоварен концерн „Карлсберг Брюърис“ придобива 67 % от акциите на „Пиринско пиво“ АД. „Карлсберг Брюърис“ инвестира над 30 милиона лева в модернизация на производствените мощности и за привеждане на производството към стандартите на датската компания. През септември 2004 г. „Пиринско пиво“ АД се влива в „Карлсберг България” АД (правоприемник на „Шуменско пиво“ АД). „Карлсберг Брюърис“ прави значителни инвестиции в производствените мощности и професионалното развитие на служителите, благодарение на които „Пиринско“ се превръща в динамично развиваща се марка бира с отличителен свеж вкус и високо качество.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

"Пиринско" е сред основните търговски марки в портфолиото на „Карлсберг България” АД.

Започва да се произвежда през 1971 г. от Пивоварен завод „Пиринско пиво“, Благоевград. От ноември 2002 г. “Пиринско” става част от международното портфолио на датския пивоварен концерн „Карлсберг“, който придобива „Пиринско пиво“ АД. През септември 2004 г. „Пиринско пиво“ АД се влива в „Карлсберг България” АД. Бирата се произвежда и бутилира в пивоварната в гр. Благоевград.

„Пиринско“ е висококачествена лагер бира, която се прави от ечемичен малц, вода, хмел и мая. Отличава се с добре балансиран горчив вкус, хмелов аромат, кехлибарен цвят и бистрота, резултат от използването на чиста планинска вода.

Асортимент[редактиране | редактиране на кода]

Търговският асортимент на „Пиринско“ понастоящем включва :

  • "Пиринско светло" - светла бира с екстрактно съдържание 10 P и алкохолно съдържание 4.3 % об. Състав : вода, малц, хмел, бирена мая. Предлага се на пазара в стъклени бутилки от 0,5 л., кенове от 0,5 л., както и в PET бутилки от 1,2 и 2 л.
  • Пиринско Радлер - радлер - микс от 40 % светла бира и 60 % лимонова напитка. Предлага се на пазара в стъклени бутилки от 0,5 л., кенове от 0,5 л., както и в PET бутилки от 1,2 л.

В миналото освен „Пиринско светло“ на пазара се предлагат и „Пиринско тъмно“, „Пиринско специално“ и премийната бира „Златен елен“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.