Кимион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за вида растения. За рода вижте Кимион (род).

Кимион
Cuminum cyminum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-198.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Apiales
семейство: Apiaceae Сенникоцветни
род: Cuminum Кимион
вид: C. cyminum Кимион
Научно наименование
Уикивидове Cuminum cyminum
Linnaeus, 1753[1]
Кимион в Общомедия

Кимионът (Cuminum cyminum) е растение и подправка, култивирана първоначално в Средиземноморието. Най-много се отглежда в Мароко, Египет, Индия, Сирия, Северна Америка и Чили. Кимионът е едногодишно тревисто растение. Има нежно стъбло, което се разклонява и достига височина от 30-ина cm. Листата са сложноперести. Цветовете са малки, бели или розови и образуват сенници. Плодовете-семки се използват като подправка. Имат характерен горчив вкус и силнен, топъл аромат, дължащ се на високото съдържание на етерични масла. Кимионът е с по-остър вкус, по-светъл на цвят и по-едър от кима (Carum carvi) — друга подправка от същото семейство, която може да се сбърка с него. Кимионът няма родство с черния кимион — друго име на посевната челебитка (Nigella sativa).

Кимионът често се свързва с индийската, близкоизточната и мексиканската кухня. Той е една от съставките на кърито. В билколечението той е стимулант, газогонно и противомикробно средство.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Цели и смлени семена от кимион, използвани като подправка

Кимионът се среща в диво състояние в Североизточна България — в предпланинските и полупланински райони на Върбишкия проход и Шуменско. Дивият кимион е с по-едри сенници ,листа и семена. Вкусът и мирисът му са по-специфични от култивирания поради по-високото съдържание на цитронови етерични масла. Расте в сенчести места, но може да се срещне и на полусянка. Дивият кимион е многогодишно растение с доста по-различни листа,които също могат да се използват като подправка на супи и салати. С успех се отглежда и като дворно растение. Естествените му находища са силно намалели поради безогледното бране и унищожаване на кореновата система. Използва се в традиционната българска кухня като задължителна подправка при сушенето на месо, в суджуци и наденици. Доказано е, че етеричните му масла имат консервиращ ефект.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Кимионът принадлежи към семейството на магданоза и моркова — Сенникоцветни (Apiaceae).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cuminum cyminum information from NPGS/GRIN. // www.ars-grin.gov. Посетен на 2008-03-13.