Блатен аир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Блатен аир
Acorus calamus1.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Acorales
семейство: Acoraceae Аирови
род: Acorus Аир
вид: A. calamus Блатен аир
Научно наименование
Уикивидове Acorus calamus
Linnaeus, 1753

Блатният аир (Acorus calamus) е многогодишно тревисто растение, достигащо метър и половина на височина, по произход от Хималаите.

Разпространение и биотоп[редактиране | edit source]

Блатният аир произхожда от Северна Азия. През средните векове е отглеждан и на Балканския полуостров. Сега се среща рядко, явно подивял, по блатистите, мочурливи места, в бавнотечащи води. У нас плодовете не узряват, поради което се размножава вегетативно. Находищата са ограничени — Софийско, Самоковско и край р. Искър, Казанлъшко.

Билка и подправка[редактиране | edit source]

Внимание! Някои европейски и азиатски разновидности на блатния аир (без диплоидния) съдържат канцерогенното и плодоувреждащо вещество асарон[1], което представлява до 80% от 9-те % етерично масло в коренището.[2]

Още индийските лекари го използвали, а древните гърци и римляните научили за него от арабските и финикийските търговци. Споменава се и по време на походите на Александър Македонски в Индия.

Време и начин на бране и заготовка[редактиране | edit source]

Коренищата се изваждат рано напролет, в средата на лятото и през есента. През пролетта дрогата е най-богата на етерично масло. Коренищата се измиват и нарязват на късове с дължина 10-15 см. Сушенето се извършва в проветриви помещения или в сушилня при температура до 30°С. Правилно заготвената дрога е жълтокафява отвън, а отвътре — бяла.

Изсушените и стрити коренища на блатния аир са традиционна подправка в индийската и арабската кухня, използва се за сладкиши (меденки, ореховки) и за компоти, сладка, желета и конфитюри.

Коренищата се използват за приготвяне на лекарствени сиропи и запарки.

Лечебно и здравно действие[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. http://de.wikipedia.org/wiki/Asaron
  2. http://www.giftpflanzen.com/acorus_calamus.html