Направо към съдържанието

Пенчо Пенев: Разлика между версии

988 байта изтрити ,  преди 11 години
редакция без резюме
м (Премахнати редакции на 193.43.26.107 (б.), към версия на Спасимир)
Редакция без резюме
}}
 
'''Пенчо Стоянов Пенев''' е роден на 7 юли 1947 г. в Кюстендил. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Той е дългогодишен съдия, ръководител на наказателна колегия в Софийския районен съд, заместник-председател и ръководител на гражданска колегия на Софийския окръжен съд, ръководител на направление в Министерството на правосъдието, министър на правосъдието и на вътрешните работи, член на Конституционния съд, депутат във Великото народно събрание, директор на Националния институт по правосъдие, университетски преподавател. Автор е на книги в областта на гражданското, облигационното и конституционното право.
'''Пенчо Стоянов Пенев''' е [[България|български]] [[юрист]] и [[политик]] от [[Българска комунистическа партия|Българската комунистическа партия]] (БКП), днес [[Българска социалистическа партия]] (БСП). Той е [[министър на правосъдието]] (1990, 1990-1991) и [[министър на вътрешните работи]] (1990) на България и член на [[Конституционен съд на България|Конституционния съд]] (1991-1997).
На 06 Юли 2011 г. Президентът на Република България издава указ за награждаване на проф. д-р Пенчо Пенев с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие, за особено значимия му принос за развитието на науката и образованието. Цялостната професионална и обществена дейност на проф. д-р Пенчо Пенев е значим принос за укрепване на демократичните институции и за защита правата на човека в България.
 
== Биография ==
Пенчо Пенев е роден на [[7 юли]] [[1947]] година в [[Кюстендил]]. През 1970 година завършва [[право]] в [[Софийски университет|Софийския университет „Климент Охридски“]]. От 1971 до 1983 година е [[съдия]] в [[София]], като достига до поста заместник-председател на Софийския окръжен съд. От 1978 до 1987 година е хоноруван преподавател по вещно и облигационно право в Софийския университет, а през 1983 година защитава кандидатска дисертация. От 1980 година е член на БКП. След 1983 година е чиновник в Министерството на правосъдието.<ref name="ташев">{{ташев}}</ref>
 
През февруари 1990 година Пенчо Пенев става министър на правосъдието в [[Правителство на България (76)|първото правителство]] на [[Андрей Луканов]], избран е за член на Висшия съвет на БСП. През септември същата година оглавява вътрешното министерство след избора на [[Атанас Семерджиев]] за вицепрезидент и остава на този пост и при [[Правителство на България (77)|втория кабинет]] на Луканов. От декември 1990 година до ноември 1991 година е отново министър на правосъдието в коалиционното [[Правителство на България (78)|правителство]] на [[Димитър Попов]]. След смяната на правителството става член на Конституционния съд, където остава до 1997 година.<ref name="ташев"/>
 
== Източници ==
Анонимен потребител