Бойко Рашков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бойко Рашков
български юрист
Бойко Рашков пред журналисти
Бойко Рашков пред журналисти

Роден

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Право
Област Наказателен процес
Образование Софийски университет
Работил в Юридически Факултет при УНСС
Известен с Бивш директор на НСС
Политика
Депутат
XXXIX НС   

Бойко Илиев Рашков е български юрист и университетски преподавател по право. Бил е директор на Националната следствена служба, назначен с Указ на Президента през 1995 г. Също така е заемал поста заместник-министър на правосъдието от януари 2008 г. до май 2009 г., от 2013 год. до декември 2018 год. е председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бойко Рашков е роден на 28 септември 1954 г. в село Огняново, област Благоевград. Завършва е право в Юридическия факултет на Софийския университет.

От 1981 г. до 1992 г. е следовател в Районна следствена служба в София, а от 1995 г. директор на НСС. Няколко години по-късно (2001 г.) е избран за народен представител в 39-о Народно събрание, където е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. е заместник-министър на правосъдието[2].

От 2013 г. е избран от Народното събрание за председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства, длъжност която се изпълнява и понастоящем. Наред с това развива и активна научна дейност в Юридическия факултет при УНСС, където е доцент по наказателно-процесуално право. В същия факултет е избран за ръководител на катедра „Наказателноправни науки“ от 2016 г.[3].

Владее френски и руски език.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
     Портал „Македония“         Портал „Македония