Цветлин Йовчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цветлин Йовчев
български политик и офицер
Tsvetlin Yovchev, November 2013.II (cropped).jpg
Роден

Образование Софийски университет
Политика
министър на вътрешните работи
92-то правителство на България
Цветлин Йовчев в Общомедия

Цветлин Йовчев е български политик (вицепремиер, министър на вътрешните работи) и офицер (морски и по сигурността).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище, Варна. Придобива образователно-квалификационна степен „магистър по икономика“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Започва кариерата си търговското корабоплаване от 1987 г. до 1992 г, и преминава в контраразузнаването – от 1993 г. работи в Национална служба „Сигурност“ (НСС), където последователно заема длъжностите началник на сектор, началник на направление и заместник-директор на НСС.

От създаването на Държавната агенция „Национална сигурност“ (наследнила НСС) работи в агенцията като главен директор на Главна дирекция „Контраразузнаване“. През октомври 2008 г. напуска ДАНС. От 10 август 2009 г. с Указ № 287 на президента на Република България по предложение на Министерския съвет с председател Бойко Борисов, Йовчев е назначен за председател на ДАНС[1].

На 27 май 2013 г. е номиниран за министър на вътрешните работи в 92-то правителство на България[2]. На 29 май 2013 г. встъпва в длъжност.[3][4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]