Цветлин Йовчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цветлин Йовчев
български политик и офицер
Роден: 7 май 1964 г.

Цветлин Йовчев е български политик (вицепремиер, министър на вътрешните работи) и офицер (морски и по сигурността).

Роден е на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище, Варна. Придобива образователно-квалификационна степен "магистър по икономика" в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Започва кариерата си в контраразузнаването - от 1993 г. работи в Национална служба "Сигурност" (НСС), където последователно заема длъжностите началник на сектор, началник на направление и заместник-директор на НСС.

От създаването на Държавната агенция „Национална сигурност“ (наследнила НСС) работи в агенцията като главен директор на Главна дирекция "Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС. От 10 август 2009 г. с Указ № 287 на президента на Република България по предложение на Министерския съвет с председател Бойко Борисов, Йовчев е назначен за председател на ДАНС[1].

На 27 май 2013 г. е номиниран за министър на вътрешните работи в 92-то правителство на България[2]. На 29 май 2013 г. встъпва в длъжност[3][4][5]. Става заместник министър-председател в правителството от 27 юни 2013 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [1]
  2. Кабинетът "Орешарски" е 90% готов - кои са евентуалните министри
  3. Новото правителство положи клетва
  4. България има ново правителство
  5. Ето го и новото правителство на Пламен Орешарски