Владимир Расате

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Владимир-Расате)
Направо към: навигация, търсене
Владимир Расате
княз на България
Saint Demetrius Church in Teshovo Enthronement of Simeon and Punishment of Vladimir Fresco 2.jpg
Наказание Владимирово, стенопис от храма „Свети Димитър“ в Тешово, ХІХ век
Лични данни
Управление 889 – 893
Роден
около 850
Починал
след 893
Предшественик Борис I
Наследник Симеон I
Семейство
Династия Крумова династия
Баща Борис I
Майка Мария

Владимир Расате е княз на България от 889 до 893 г. Той е първородният син на княз Борис I Михаил (управлявал от 852 до 889 и за кратко в 893, когато детронира Владимир), който предвид по-късните събития му преотстъпва трона доста ненадейно и сякаш прибързано[източник?], за да се замонаши и оттегли в манастир. Не е известно кога точно е роден Владимир. За неговия трети брат Симеон е известно, че е роден около 863 – 864 г., поради което Владимир несъмнено идва на власт като зрял мъж. Негова по-малка сестра е Княгиня Анна Българска.

Неговото кратко управление е свързано със сближаването на българското царство с Източното франкско кралство под Арнулф Каринтийски. Двамата монарси образуват през 892 г. военен съюз, насочен против Великоморавия, което е против интересите на Византия.

В българската историография личността на княз Владимир-Расате се свързва с опита му да възпре налагането на християнската религия в България. Широко разпространено е мнението, че за разлика от баща си, който провежда последователна политика на християнизация, Владимир проявява привързаност към старите езически обичаи на българите. От десетилетия се водят научни дискусии, доколко това отговаря на истината, тъй като изворите, подкрепящи твърдението за езическата реакция на Владимир, не са много и до голяма степен сведенията в тях са съмнителни.[източник?] Преди всичко това е хрониката на абат Регинон (840 – 915), която само най-общо съобщава, че, когато става княз, Владимир "... почнал да върши грабежи (според друг превод "... почнал да се занимава с лов..."), да прекарва времето си в пиянство, пиршества и разврат и с всички средства да възвръща новопокръстения народ към езическите обреди". Останалите писмени документи, използвани като извори в тази насока нито директно споменават българския владетел, нито говорят конкретно за насилствено възвръщане към езичеството. Става дума за слова и други видове творби на средновековни автори като Климент Охридски, Константин Преславски и Йоан Екзарх, в които просто са изказани страх и неприязън към езичниците и еретиците или пък се говори за утвърждаването на християнската вяра.[източник?]

Двойното име Владимир-Расате не се среща в изворите. Във византийските източници, в хрониката на манастира във Фулда (днешна провинция Хесен, Германия) и в домашните писмени паметници владетелят е записан единствено като Владимир (Laodomur, Βαλδιμερ или Μαλαμηρ), където името му е объркано с това на хан Маламир. Името Расате (Rasate) се среща единствено в една преписка към прочутото евангелие от гр. Чивидале, откъдето минава българското пратеничество на път за Рим през 867 г., за да се срещне с папа Николай I. В тази преписка са записани имената на всички членове на тогавашното княжеско семейство – княз Борис I, съпругата му Мария и техните деца. Прибавен е и списък с имената на българските пратеници и техните семейства. Очевидно мнението на мнозина учени, че Расате е езическото име на владетеля, е погрешно. Той действително запазва езическото си име, след като става християнин и продължава да се нарича Владимир. Всъщност Расате явно е прозвище идващо от битките му при Рас – пограничен български град по време на Първата българска държава. [1][2] Явно по името на града-крепост престолонаследника на княз Борис I – Владимир е наречен Владимир Расате, защото както предава в „За управлението на империятаКонстантин Порфирогенет, Владимир пресича границата и нахлува дълбоко в сръбските земи, но заедно с дванадесетте велики боили е пленен във втората българска война със сърбите около 854 г.[3], което налага лично владетеля Борис I да се намеси за освобождаването им. Сключен е „вечен мир“, като сръбските велможи правят дарове и изпращт владетеля с придружаващите го от Достиника до българската крепост Рас[4]. Интересно е, че получените дарове са възприемани в България като данък („пактон“) и признаване на политическата зависимост на сръбските князе от Борис[5], а от своя страна източникът за събитията Константин Багрянородни първо твърди, че сърбите са победили, но след това пише, че сръбските принцове са отведени в българския двор[6], което фактически свидетелства за успешния за българите завършек на войната. След като Владимир се качва на трона и се опитва да опожари няколко български града, Борис I се връща на власт, изважда очите на Владимир и го хвърля в тъмница.

Извори, подкрепящи хипотезата за езическата реакция на княз Владимир[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Занетов, Гаврил. Западни български земи и Сърбия. История и етнография, 1917.
  2. Карастоянов, Стефан. Косово (геополитически анализ). УИ „Св. Кл. Охридски“, ISBN 978-954-07-2541-3, 2007.
  3. Грот, К. Я. Известия Константин Багрянородного о сербах и хорватах, Петроград, 1879, стр. 183
  4. Const. Porphyr., ibid., cap. 32, p. 154 – 155
  5. Пламен Павлов, СЪРБИЯ В ПОЛИТИКАТА НА КНЯЗ КНЯЗ БОРИС-МИХАИЛ (852 – 889) И ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ (893 – 927), Електронно списание LiterNet, 24.05.2009, № 5 (114)
  6. Const. Porphyr., ibid., cap. 32, p. 154 – 155
Борис I
Печат на Първото българско царство
княз на България (889 – 893)
Симеон I