Преминаване на Западния отряд на Гурко през Стара планина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 62: Ред 62:
==Резултати==
==Резултати==


Въпреки изключително трудните зимни условия, Западения отряд (Гурко) успешно преминава проходите в Западна Стара планина. Застрашава тилът на главните сили на Орханийска армия. Тя е принудена да се оттегли от Арабаконашкият проход, без предварително подготвени позиции. Създадени са условия за нейният разгром.
Въпреки изключително трудните зимни условия, Западения отряд (Гурко) успешно преминава проходите в Западна Стара планина. Застрашава тилът на главните сили на Орханийската армия. Тя е принудена да се оттегли от Арабаконашкият проход без предварително подготвени позиции. Води [[Битка при Ташкесен|битката при Ташкесен]] за прикриване на отстъплението (19/31 декември). Създадени са условия за разгрома на Орханийската армия.


Преминаването има широк международен отзвук. Великите сили незабавно започват консултации за условията на мира с Османската империя.
Преминаването има широк международен отзвук. [[Велики сили|Великите сили]] незабавно започват консултации за условията на мира с Османската империя.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 19:22, 27 юли 2010

Преминаване на Западния отряд (Гурко) през Стара планина
Руско-турска война (1877-1878)
Информация
Период13-25 декември 1877 / 23 дeкември - 4 януари 1878 г.
МястоПроходи в Западна Стара планина
РезултатПобеда за Русия
ТериторияБалкански полуостров
Страни в конфликта
РусияОсманска империя
Командири и лидери
генерал-лейтенант Йосиф ГуркоШакир паша
Сили
Западен отряд (Гурко)Орханийска армия


Преминаването на Западния отряд (Гурко) през Стара планина е част от заключителните действия на Действуващата Руската армия в Руско-турската война (1877-1878).

План

Изхожда от основните идеи на Руския план за действие през заключителния етап на войната. Предвижда отхвърляне на Орханийската османска армия от проходите в Западна Стара планина, чрез нанасяне на главен удар по левият и фланг. Задържане на главните и сили на Арабаконашката позиция. Създаване на условия за нейният разгром в Софийското поле. Преминаването се осъществява независимо от тежките зимни условия.

Османските сили са оценени на 3 непълни дивизии (13 000 войника), командир Шакир паша. Заели са изгодни укрепени позиции на подстъпите и билото на проходите.

Силите на Западния отряд, командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко са разделени на 3 колони и 4 отряда:

  • Главна колона, командир генерал-лейтенант Василий Каталей (31 батальона, 16 ескадрона и 44 оръдия). Нанася главният удар по наоравлението с. Врачеш - с. Чурек.
  • Отряди под общото командване на генерал-лейтенант Николай Криденер (34.5 батальона, 15 ескадрона и 86 оръдия): генерал-лейтенант Павел Шувалов, Олденбургския принц, генерал-лейтенант Юрий Шилдер-Шулднер и генерал-майор Брок. Задържат главните противникови сили на Арабаконашката позиция, с. Литаково и Златишкия проход.


Преминаване

Подготовка

Започва със събиране на сведения от българското население за проходимостта на проходите на Западна Стара планина. Разкрити са възможностите за използуване на пътеките с. Врачеш - с. Чурек, с. Врачеш - с. Желява. Българското население участва и в приспособяването на пътищата за движение на войскови части. На войниците са раздадени по един фунт сухари (за 6 дни) и трдневна дажба месо. Налице е недостиг на окопни инструменти и зимно облекло. Оръдията са разпределени по едно на рота, за да има възможност пренасянето им да става на ръце. Недостига на подготовка се компенсира от волята и жертвоготовността на руския войник.


Преминаване на Главната колона

Започва на 13/25 декември. Среща големи трудности на м. Драгунски бивак, където наклона на стръмнината достига до 45 градуса. За изкачването на първото оръдие са необходими 15 часа. Нощува се на открито. На 14/26 декември частите са затрупани от снежна буря. На 15/27 декември Преображенския полк води бой при с. Негушево и отхвърля противника към с. Ташкесен / дн. Саранци /. Козловския Пехотен полк овладява с. Потоп и с. Елешница / дн. Йорданкино /. Кавказката Казашка бригада излиза на шосето за София. На 18/30 декември колоната се съсредоточава при с. Яна.

Преминаване на Лявата колона

С помоща на българското население на 13/25 декември достига превала на планината. Оръдията са пренесени в демонтирано състояние. След разчистване пътя в снега (1,2 м.) се води бой при с. Буново и с. Мирково (14/26 декември). Нощува се на открито. Около 18,00 ч. на 17/29 декември след силна снежна буря движението е преустановено и частите се връщат в Етрополе. От строя поради измръзване излизат 879 офицери и войници (15 % от състава). Приютени са българското население. На следващият ден, настъплението е подновено изненадващо за противника през Златишкия проход, койти е преминат без усложнения.

Преминаване на Дясната колона

Частите тръгват на 13/25 декември при проливен дъжд, преминал в снежна виелица. Нощува се на открито при - 15 градуса. На 15/27 декември е изкачен наклон от 35 градуса, като разглобените оръдия са пренасяни със скорост 160 м./ч. Арахангелогородския Пехотен полк е настигнат от снежна буря и губи 200 войника от измръзване. Главните сили достигат вр. Мургаш на 16/28 декември. След шеметно спускане към с. Чурек, колоната достига сборния пункт при с. Яна

Резултати

Въпреки изключително трудните зимни условия, Западения отряд (Гурко) успешно преминава проходите в Западна Стара планина. Застрашава тилът на главните сили на Орханийската армия. Тя е принудена да се оттегли от Арабаконашкият проход без предварително подготвени позиции. Води битката при Ташкесен за прикриване на отстъплението (19/31 декември). Създадени са условия за разгрома на Орханийската армия.

Преминаването има широк международен отзвук. Великите сили незабавно започват консултации за условията на мира с Османската империя.

Източници

  • Освободителната война 1877-1878, С., 1986, с. 130,132-133,144-146
  • Освободителната война 1877-1878, С., 1978, с. 187-192
  • Сборник материалов по Руско-турецкой войне 1877-1878 г.г. на Балканском полуострове , Вып. 61, Санкт Петербург, 1907