Разлика между версии на „Преминаване на Западния отряд на Гурко през Стара планина“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
'''Преминаването на Западния отряд (Гурко) през Стара планина''' е част от заключителните действия на Действуващата Руската армия в [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-турската война (1877-1878)]].
==Преминаване на Западния отряд (Гурко) през Стара планина==
 
===План===
 
Изхожда от основните идеи на Руския план за действие през заключителния етап на войната. Предвижда отхвърляне на [[Орханийска армия|Орханийската османска армия]] от проходите в Западна Стара планина, чрез нанасяне на главен удар по левият и фланг. Задържане на главните и сили на Арабаконашката позиция. Създаване на условия за нейният разгром в Софийското поле. Преминаването се осъществява независимо от тежките зимни условия.
 
 
===Преминаване===
 
===Подготовка===
 
Започва със събиране на сведения от българското население за проходимостта на проходите на Западна Стара планина. Разкрити са възможностите за използуване на пътеките с. Врачеш - с. Чурек, с. Врачеш - с. Желява. Българското население участва и в приспособяването на пътищата за движение на войскови части. На войниците са раздадени по един фунт сухари (за 6 дни) и трдневна дажба месо. Налице е недостиг на окопни инструменти и зимно облекло. Оръдията са разпределени по едно на рота, за да има възможност пренасянето им да става на ръце. Недостига на подготовка се компенсира от волята и жертвоготовността на руския войник.
 
ЗапочваПреминаването на главната колона започва на 13/25 декември. Среща големи трудности на м. ''Драгунски бивак'', където наклона на стръмнината достига до 45 градуса. За изкачването на първото оръдие са необходими 15 часа. Нощува се на открито. На 14/26 декември частите са затрупани от снежна буря. На 15/27 декември Преображенския полк води бой при с. [[Негушево]] и отхвърля противника към с. Ташкесен / дн. [[Саранци]] /. Козловския Пехотен полк овладява с. [[Потоп (село)|Потоп]] и с. Елешница / дн. [[Йорданкино]] /. Кавказката Казашка бригада излиза на шосето за [[София]]. На 18/30 декември колоната се съсредоточава при с. [[Яна]].
 
С помоща на българското население лявата колона на 13/25 декември достига превала на планината. Оръдията са пренесени в демонтирано състояние. След разчистване пътя в снега (1,2 м.) се води бой при с. [[Буново (Софийска област)|Буново]] и с. [[Мирково]] (14/26 декември). Нощува се на открито. Около 18,00 ч. на 17/29 декември след силна снежна буря движението е преустановено и частите се връщат в Етрополе. От строя поради измръзване излизат 879 офицери и войници (15 % от състава). Приютени са българското население. На следващият ден, настъплението е подновено изненадващо за противника през Златишкия проход, койти е преминат без усложнения.
===Преминаване на Главната колона===
 
Започва на 13/25 декември. Среща големи трудности на м. ''Драгунски бивак'', където наклона на стръмнината достига до 45 градуса. За изкачването на първото оръдие са необходими 15 часа. Нощува се на открито. На 14/26 декември частите са затрупани от снежна буря. На 15/27 декември Преображенския полк води бой при с. [[Негушево]] и отхвърля противника към с. Ташкесен / дн. [[Саранци]] /. Козловския Пехотен полк овладява с. [[Потоп (село)|Потоп]] и с. Елешница / дн. [[Йорданкино]] /. Кавказката Казашка бригада излиза на шосето за [[София]]. На 18/30 декември колоната се съсредоточава при с. [[Яна]].
 
===Преминаване на Лявата колона===
 
С помоща на българското население на 13/25 декември достига превала на планината. Оръдията са пренесени в демонтирано състояние. След разчистване пътя в снега (1,2 м.) се води бой при с. [[Буново (Софийска област)|Буново]] и с. [[Мирково]] (14/26 декември). Нощува се на открито. Около 18,00 ч. на 17/29 декември след силна снежна буря движението е преустановено и частите се връщат в Етрополе. От строя поради измръзване излизат 879 офицери и войници (15 % от състава). Приютени са българското население. На следващият ден, настъплението е подновено изненадващо за противника през Златишкия проход, койти е преминат без усложнения.
 
===Преминаване на Дясната колона===
 
Частите на дясната колона тръгват на 13/25 декември при проливен дъжд, преминал в снежна виелица. Нощува се на открито при - 15 градуса. На 15/27 декември е изкачен наклон от 35 градуса, като разглобените оръдия са пренасяни със скорост 160 м./ч. Арахангелогородския Пехотен полк е настигнат от снежна буря и губи 200 войника от измръзване. Главните сили достигат вр. Мургаш на 16/28 декември. След шеметно спускане към с. Чурек, колоната достига сборния пункт при с. Яна
==Резултати==
 

Навигация