Сансуси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дворецът "Сансуси"

Сансуси (на немски: Sanssouci, от френското sans souci, „без грижа“) е дворцов ансамбъл в стил рококо, който се намира в Потсдам, Германия.

През 1745 г. архитектът Георг Венцеслаус фон Кнобелсдорф (1699-1753) започва работа по поръчка за лятна резиденция въз основа на скици, нахвърляни от самия монарх. Името „Сансуси“ (безгрижност) е лайтмотив на кралските желания. През 1747 г. проектът е завършен.

Този замък е архитектурното произведение на 18 век в парка на Сансуси. По време на строежа пруският крал демонстрирал силата и могъществото на своята държава. Основната сграда е дълга 213 м, има 322 прозореца и 428 статуи. Дворецът е бил основна резиденция на кралската фамилия. Декорацията на стаите е в стил рококо. Тук се намират много картини и ценни мебели. Определено достойни да се видят са Мраморната галерия и Залата на мидите.

Тук е била резиденцията на Фридрих II Велики, владетел на Прусия.

Картинната галерия е сред най-хубавите германски музеи. Фридрих II Велики е построил тази сграда за съхранение на ценни картини. В нея се съхраняват 124 произведения на световноизвестни художници, като Караваджо, Рубенс, ван Дайк и др.

Централна дворцова фасада