Сансуси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ансъмбълът Сансуси: общ изглед
Входът на двореца отблизо

Сансуси́ (на немски: Sanssouci; от френски: sans souciбез грижи) е музеен дворцово-парков ансамбъл в стил фридерицианско рококо в Потсдам, провинция Бранденбург, Германия.

През 1745 г. архитектът Георг Венцеслаус фон Кнобелсдорф (1699-1753 г.) започва работа по поръчка за лятна резиденция въз основа на скици, нахвърляни от самия монарх. Името „Сансуси“ (на френски: Sans Souci или Без грижи) е лайтмотив на кралските желания. Проектът е завършен през 1747 г.

Този дворец е архитектурното произведение на XVIII век в парка на Сансуси. Със строежа му пруският крал демонстрира силата и могъществото на своята държава. Основната сграда е дълга 213 м, има 322 прозореца и 428 статуи. Дворецът е основна резиденция на кралското семейство на Фридрих II Велики, владетел на Прусия.

Декорацията на стаите е в стил фридерицианско рококо. Има много картини и ценни мебели. Определено достойни да се видят са Мраморната галерия и Залата на мидите.

Картинната галерия е сред най-хубавите германски музеи. Фридрих II Велики е построил тази сграда за съхранение на ценни картини. В нея се съхраняват 124 произведения на световноизвестни художници, като Караваджо, Рубенс, ван Дайк и др.

Уеб връзки[редактиране | редактиране на кода]

Официално рекламно видео на дворец Сансуси в YouTube Logo 2017.svg

Официален сайт на Сансуси (на английски, немски и френски)