Разлика между версии на „Преминаване на Западния отряд на Гурко през Стара планина“

Направо към навигацията Направо към търсенето
 
Преминаването на главната колона започва на 13/25 декември. Среща големи трудности на м. ''Драгунски бивак'', където наклона на стръмнината достига до 45 градуса. За изкачването на първото оръдие са необходими 15 часа. Нощува се на открито. На 14/26 декември частите са затрупани от снежна буря. На 15/27 декември Лейбгвардейски Преображенски полк води бой при с. [[Негушево]] и отхвърля противника към с. Ташкесен (дн. [[Саранци]]). 123- и Козловския Пехотен полк овладява с. [[Потоп (село)|Потоп]] и с. Елешница (дн. [[Йорданкино]]). I- а Кавказка Казашка бригада (полковник [[Иван Тутолмин]]) излиза на шосето за [[София]]. На 18/30 декември колоната се съсредоточава при с. [[Яна]].
[[Файл:BUNOVO pametnik BABA.jpg|ляво|мини|Паметник на вр. Баба]]
 
С помоща на българското население лявата колона на 13/25 декември достига превала на планината. Оръдията са пренесени в демонтирано състояние. След разчистване пътя в снега (1,2 м.) се води бой при с. [[Буново (Софийска област)|Буново]] и с. [[Мирково]] (14/26 декември). Нощува се на открито. Около 18,00 ч. на 17/29 декември след силна снежна буря на вр. Баба, движението е преустановено и частите се връщат в Етрополе. От строя поради измръзване излизат 879 офицери и войници (15 % от състава). Приютени са от българското население. На следващият ден, настъплението е подновено изненадващо за противника през Златишкия проход, койти е преминат без усложнения.
 
Частите на дясната колона тръгват на 13/25 декември при проливен дъжд, преминал в снежна виелица. Нощува се на открито при - 15 градуса. На 15/27 декември е изкачен наклон от 35 градуса, като разглобените оръдия са пренасяни със скорост 160 м./ч. XVII- и Арахангелогородски Пехотен полк е настигнат от снежна буря и губи 200 войника от измръзване. Главните сили достигат вр. Мургаш на 16/28 декември. След шеметно спускане към с. Чурек, колоната достига сборния пункт при с. Яна

Навигация