Разлика между версии на „Преминаване на Западния отряд на Гурко през Стара планина“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
неправилно членуване - предлог и пълен член; козметични промени
м (неправилно членуване - предлог и пълен член; козметични промени)
 
== План ==
Изхожда от основните идеи на Руския план за действие през заключителния етап на войната. Предвижда отхвърляне на [[Орханийска армия|Орханийската османска армия]] от проходите в Западна [[Стара планина]], чрез нанасяне на главен удар по левият и фланг. Задържане на главните ѝ сили на Арабаконашката позиция и създаване на условия за нейниятнейния разгром в Софийското поле. Преминаването се осъществява независимо от тежките зимни условия.
 
Османските сили са оценени на 3 непълни дивизии от 13 000 офицери и войници с командир [[Шакир паша]]. Заели са изгодни укрепени позиции на подстъпите и билото на проходите.
== Преминаване през Стара планина ==
=== Главна колона ===
Преминаването на главната колона започва на 13 декември. Среща големи трудности на местността Драгунски бивак, където наклона на стръмнината достига до 45 градуса. За изкачването на първото оръдие са необходими 15 часа. Нощува се на открито.
 
На 14 декември частите са затрупани от снежна буря. На 15 декември лейбгвардейски Преображенски полк води бой при село [[Негушево]] и отхвърля противника към село [[Саранци|Ташкесен]]. Сто двадесег и трети Козловския пехотен полк овладява село [[Потоп (село)|Потоп]] и село [[Йорданкино|Елешница]]. Първа Кавказка казашка бригада с командир полковник [[Иван Тутолмин]] излиза на шосето за [[София]]. На 18 декември колоната се съсредоточава при село [[Яна (Област София)|Яна]].

Навигация