Николай Младенов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николай Младенов
Николай Младенов
Мандат
27 януари 2010 – 13 март 2013
Министър-председател
 - 2009-2013 Бойко Борисов
Предшественик Румяна Желева
Наследник Марин Райков
Роден 5 май 1972 г. (1972-05-05) (42 г.)
София[1], България
Полит. партия ПП „ГЕРБ“ (от 2009 г.)
Портал  Портална икона   Политика

Николай Евтимов Младенов е български политик от партия ГЕРБ, до 2005 година – от Съюза на демократичните сили. През 2007-2009 година е депутат в Европейския парламент. В осемдесет и седмото правителство на Република България с министър-председател Бойко Борисов е министър на отбраната (юли 2009 — януари 2010), а след това - министър на външните работи до края на мандата на правителството на 13 март 2013 г. През август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Пан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот и произход[редактиране | редактиране на кода]

Николай Младенов е роден на 5 май 1972 г. Според бивши служители на Държавна сигурност баща му, Евтим Младенов, е щатен служител на нейното Първо главно управление – свързочник в различни посолства, като ползва дипломатически статут за прикритие.[2][3] Самият Николай Младенов не отрича тези твърдения, заявявайки, че подобен факт не би имал влияние върху работата му.[4]

Според някои медии е внук на активни борци против фашизма и капитализма и племенник на Петър Младенов, нещо, което той опровергава.[5] [6][7][8] Николай Младенов учи в елитната Първа английска гимназия в София. Според негови политически противници, по това време участва активно в младежкото комунистическо движение (Комсомола) и е последният секретар на Ученическия комитет на ДКМС на гимназията. [9][10]

През 1995 г. завършва Университета за национално и световно стопанство, специалност "Международни отношения". На следващата година защитава дипломна работа на тема "Израелските ядрени сили" и получава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж, Лондон.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация "Отворено общество", София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001 г.. Народен представител от ОДС в 39-ото Народно събрание, както и парламентарен секретар до март 2002, заместник председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

На 12 март 2002 г. е избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на партия Съюз на демократичните сили. По-късно е назначен за говорител на партията. От 22 февруари 2004 г. е на поста заместник-председател на СДС, който напуска с оставката си от 16 август 2005 г.

От 2005 до 2007 г. работи като консултант на Световната банка. Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток. През 2006 г. е съветник към парламентарните комисии по отбрана и външна политика и сътрудничество с Иракския парламент.

В кандидатската листа на партия "ГЕРБ" за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) е регистриран под номер 3. Като депутат в ЕП Младенов е член на комисиите по вътрешен пазар и защита на потребителите, външна политика, подкомисията за сигурност и отбрана. Също така е първи заместник председател на делегацията на ЕП за отношения с Ирак и член на делегациите за Израел и Афганистан.

След парламентарните избори през 2009 година спечелени от ГЕРБ, Младенов става министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов. От 27 януари 2010 г. до края на мандата на правителството на 13 март 2013 г. Николай Младенов заема поста външен министър на мястото на подалата оставка Румяна Желева.

През август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Пан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. [11]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Европейски парламент/Членове на ЕП - europarl.europa.eu
 2. Станчев, Петър. Велизар Енчев: Никога няма да си простя, че работих за българското разузнаване. // livenews.bg. LiveMedia, 2011. Посетен на 1 юли 2011. С какви очи Младенов говори за ченгетата, след като баща му Евтим Младенов бе радист към Първо главно управление на ДС.
 3. Костадинов, Славей. Бившият зам.-шеф на външното разузнаване Димо Станков: Бащата на министър Николай Младенов беше по шпионин от шпионите!. // blitz.bg. Информационна агенция БЛИЦ, 2011. Посетен на 1 юли 2011.
 4. Апостолова, Йова. Борисов резна Първанов за посланиците агенти. // trud.bg. Труд, 2010. Посетен на 1 юли 2011. Смятам, че аз нося отговорност за собствените си действия и не ме карайте да се държа като комунистите през 1944 година, които са приравнявали действията на родителите с действията на децата.
 5. http://play.novatv.bg/programi/shouto-na-ivan-i-andrei/234469
 6. Ангелов, Красимир. Николай Младенов е новият външен министър. // dnes.bg. 2010. Посетен на 10 юли 2011. Николай Младенов – роден е на 5 май 1972 г. в София – син и внук на активни борци против фашизма и капитализма; влезе в парламента като седесар, после стана евродепутат от ГЕРБ.
 7. Николай Младенов. // dir.bg. Посетен на 10 юли 2011. Николай Младенов е роден на 5 май 1972 г. Той е син и внук на активни борци против фашизма и капитализма.
 8. Готев, Георги. Комунизъм = фашизъм, така ли?. // duma.bg. duma, 2011. Посетен на 10 юли 2011. Точно преди Коледа Европейската комисия отряза мераците на група от шест външни министри на страни-членки на ЕС, които бяха поискали от нея да предложи законодателство, приравняващо престъпленията на комунизма с тези на фашизма. Вече се досещате, че сред тях е Николай Младенов, външен министър на България, който впрочем е от род на активни борци. .
 9. blitz.bg. Информационна агенция БЛИЦ, 2011. Посетен на 11 юли 2011. Защото министър Николай Младенов преди всичко трябва да обеси татко си и след това да говори за другите. Защото, ако не беше ДС, той никога нямаше да бъде това, което е днес. И ако баща му, бидейки шифровач в три посолства – хора, които се ползваха със стопроцентовото доверие на ДС, защото са четвърта самостоятелна структура на ДС, е кътал от заплатата си и не си е позволил да си купи едно хубаво палто или хубав костюм и е ходил със сив шлифер, както се изрази комсомолският секретар от английската гимназия Николайчо Младенов, това е за негова сметка.
 10. Станчев, Петър. Велизар Енчев: Никога няма да си простя, че работих за българското разузнаване. // livenews.bg. LiveMedia, 2011. Посетен на 10 юли 2011. а Николай Младенов бе секретар на комсомола в елитната Английска гимназия.
 11. Бившият външен министър Николай Младенов оглави мисията на ООН в Ирак. // mediapool.bg. Mediapool.bg, 2 август 2013. Посетен на 3 август 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]