Ръдиард Киплинг: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахване на Категория:Мумбай; Добавяне на Категория:Личности (Мумбай), ползвайки HotCat
Ред 61: Ред 61:
[[Категория:Британски поети]]
[[Категория:Британски поети]]
[[Категория:Личности от Викторианската епоха]]
[[Категория:Личности от Викторианската епоха]]
[[Категория:Мумбай]]
[[Категория:Личности (Мумбай)]]
[[Категория:Носители на Нобелова награда за литература]]
[[Категория:Носители на Нобелова награда за литература]]



Версия от 21:36, 16 април 2015

Ръдиард Киплинг
Rudyard Kipling
Роден30 декември 1865 г.
Починал18 януари 1936 г.
Професияписател, поет, журналист
Националностбританец
Жанркъси разкази, романи, детска литература, поезия, фантастика, пътеписи

Подпис
Уебсайт
Ръдиард Киплинг в Общомедия

Джоузеф Ръдиард Киплинг (Шаблон:Lang-en) е британски писател и поет.

Биография

Роден е на 30 декември 1865 г. в Бомбай, Индия. Учи в Лондон, където се формира неговия мироглед, включително и преклонението му пред реда и организираността.

Първия си стихотворен сборник Училищна лирика издава в Индия, когато е на 16 години.Учи в Англия, после се завръща в Индия и започва работа като журналист. В продължение на 5 години работи като щатен сътрудник, а след това като съредактор на Граждански и военен вестник в Лахор (един от най-големите градове на днешен Пакистан). В задълженията му влиза и седмичното приложение към вестника със занимателни очерци и разкази.

След пътешествието в Япония и САЩ се завръща в Англия. Пътува до Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. Жени се за американка и се опитва да се установи в Америка, но след смъртта на по-голямата му дъщеря Джозефин се завръща през 1902 г. в Англия, където остава до смъртта си.

Киплинг достига необичайно рано творческа зрелост, което личи още в първата му книга със стихове Департаментски песни (1886 г.), която е издадена когато авторът е на 21 години.

Киплинг е автор на стихосбирката Песни от казармата (1892 г.), Седем морета (1896 г.), Пет нации (1903 г.) и др., благодарение на които името му става известно по цял свят. Издава прозаични книги: сборник с разкази Прости разкази от планините (1888 г.), романът Угасна светлината (1890 г.), Ким (1901 г.) и други.

Критикувайки английската колониална администрация (Пъджет, член на Парламента) и упреквайки английското правителство и военното командване в липса на заинтересуваност към низшите чинове (Томи), Киплинг създава впечатление за безстрастна обективност на своите възгледи. Творчеството му е посветено на утвърждаването на цивилизаторската мисия на англосаксонската раса сред изостаналите народи на Изтока (Бремето на белия човек, 1899 г.), което според някои е тенденциозно.

Най-добрите стихове на писателя са близки до традицията на английските песни и балади, отличават се с динамичен хумор и образно просторечие. С голяма популярност се ползват неговите детско-юношески произведения Книга за джунглата (1894 г.) и Втората книга за джунглата (1895 г.). Киплинг е най-младият Нобелов лауреат за литература (1907 г.) – като получава наградата на 42-годишна възраст. След Първата световна война, в която загива единственият му син, мирогледно творческата доктрина на писателя рязко се променя. Масонската му принадлежност е ярко изразена в повечето му творби, като най-силно впечатление прави автобиографията му.

Умира от мозъчен кръвоизлив в началото на 1936 г.

Външни връзки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA Шаблон:Link FA