V Велико народно събрание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от 5 Велико Народно събрание)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Депутати от Петото ВНС, Търново, 1911 г. Фото Иван Карастоянов
Парад за откриването на V ВНС в Търново, Източник: ДА „Архиви“

Петото Велико народно събрание е открито на 9 юни и е закрито на 9 юли 1911 година.

Цел[редактиране | редактиране на кода]

Целта на Петото велико народно събрание е да се променят членове 6, 17, 19, 24, 35, 38, 55, 72, 73, 86, 121, 127, 161 и да се отмени член 76 от Търновската конституция. Сред по-важните промени е тази на член 17, чрез която се ограничават правомощията на Народното събрание за сметка на тези на царя. Обръщенията към монарха се променят от „княжески“, „княз“ на „царски“ и „цар“. Също така монархът започва да носи титлата „Негово величество цар на българите“, а престолонаследникът „Царско височество“. Сред другите промени са намаляване на мандата на обикновеното народно събрание от 5 на 4 години, българският владетел трябва да изповядва източното православие с изключение на сегашния владетел, увеличава се броят на министерствата и други.

Състав и гласувания[редактиране | редактиране на кода]

Избрани са общо 426 народни представители, но на самото гласуване участват 391 души. При гласуването 326 са "за" измененията, 64 "против" и 1 "въздържал се". От Пещерска околия са избрани Ангел Горанов, Щерю Костадинчев, Крум Карагьозов и д-р Петко Главинов.

Място[редактиране | редактиране на кода]

Заседанието се провежда в град Търново[1].

Председатели[редактиране | редактиране на кода]

Подпредседатели[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цураков, Ангел, Енциклопедия на правителствата, народните събрания и атентатите в България, Книгоиздателска къща Труд, стр. 456, ISBN 954-528-790-X