Направо към съдържанието

Петър Джинович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петър Джинович
Петар Ђиновић
сръбски революционер
Роден
1880 г.
Починал
16 ноември 1909 г. (29 г.)
Колашин, Черна гора

Петър Джинович (на сръбски: Петар Ђиновић или Petar Đinović) е черногорски офицер и сръбски революционер, деец на Сръбската въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Роден е в 1880 година в колашинското село Баре Кралске, Черна гора. Завършва три класа гимназия и пехотинско подофицерско училище в Белград. В училището е привлечен към сръбската революционна организация. В 1905 година става четник в Македония в четата на Воислав Танкосич. След това се връща в Черна гора, завършва офицерско училище и започва служба във войската като подпоручик, а по-късно е произведен в поручик. Влиза в организацията на противници на крал Никола I, подготвяща преврат в полза на Сърбия. Организацията е разкрита от полицията и през август 1909 година Джинович е арестуван и е сред главните обвиняеми по така наречената Колашинска афера. Военният съд в Колашин го осъжда на смърт и присъдата е извършена чрез разстрел.[1]

  1. Drljević, Sekula. Balkanski sukobi 1905 - 1941. Zagreb, Harmica Press, Meteor Film, 1990. Посетен на 4 февруари 2014 г.