Раде Радивоевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Раде Радивоевич
Раде Радивојевић
сръбски революционер

Роден
1874 г.
Починал
1907 г. (33 г.)
Пасяне, Османска империя
Раде Радивоевич в Общомедия

Раде Радивоевич, известен като Войвода Душан Вардарски (на сръбски: Раде Радивојевић, војвода Душан Вардарски), е сръбски революционер, деец на сръбската въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Писмо от сръбски деец във Велес, снабдяван с пари от Радивоевич, 28 август 1900 г.

Раде Радивоевич е роден през 1874 година в племето Васойевичи, населяващо едноименната област в днешна Черна гора, тогава в Османската империя. Завършва богословско-педагогическо училище в Призрен, след което е назначен да работи в сръбското училище във Велес.

През 1905 година се присъединява към четата на Йован Бабунски, а скоро след това оглавява собствена чета. До 1906 година води сражения в Кичевско, Прилепско, Велешко заедно с четите на Глигор Соколов, Стефан Недич, Василие Търбич, Тренко Руянов, Йован Долгач, Михаил Йосифов и Михаил Йованович. В края на 1906 година се изтегля с четата си в Сърбия на почивка, като в началото на 1907 година се завръща в Македония. Действа в Поречието и Азот, където среща сериозна съпротива на четите на ВМОРО.

През март 1907 година заедно с Драголюб Николич се прехвърля с четата през Кумановско в Косово, за да подпомогне сръбските чети в борбите им с турската армия. Четниците му са преоблечени като албанци при прехода си, но са разкрити на 30 юни/14 юли 1907 година при косовското село Пасяне, след което се скриват в селската църква, но при завързалото се сражение войводата и повечето четници загиват, трима други са пленени и осъдени на затвор.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]