Стефан Недич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефан Недич
Стефан Недић
сърбомански войвода

Роден
1875 г.
Починал
23 юли 1923 г. (48 г.)
Стефан Недич в Общомедия

Стефан Недич, наречен Келеша (на сръбски: Стефан Недић Ћела или Stefan Nedić Ćela), e войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, по-късно станал сърбоманин и оглавил чета на сръбската въоръжена пропаганда в Западна Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Четата на Стефан Недич (прав в средата)

Недич е роден в демирхисарското село Стругово. Включва се в борбата на ВМОРО срещу османското владичество и участва в Илинденско-Преображенското въстание с четата на Георги Сугарев.

След въстанието Стефан Келеша се присъединява към сръбските четници и започва да действа заедно с Глигор Соколов. В 1905 година с четата на Йован Бабунски минава Вардара във Велешко и действа срещу българските чети в Западна Македония. Сражава се при Орешка ливада и Куртов камен.

Участва в Балканските войни на сръбска страна. След като родния му край е завладян от Сърбия, Келеша става кмет на Стругово.

Убит е в 1923 година от член на ВМРО в засада между Стругово и Лесково,[1] а в отговор сръбските власти арестуват селяни от Лесково и Стругово, а свещеникът Дончо Илиев от Боище е убит в полицейския участък.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Народна енциклопедија српско-хрватско-словеначка, књига 4. Београд, 1929. с. 655.
  2. Спомени на Георги Попхристов