Цено Марков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цено Марков
Цене Марковић
сърбомански войвода

Роден
1864 г.
Починал
20-и век
Цено Марков в Общомедия

Александър (Цено, Цене, Цени) Марков (на сръбски: Цене Марковић или Cene Marković) e войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, по-късно станал сърбоманин и оглавил чета на сръбската въоръжена пропаганда, действала в Западна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1864 година в Тетовско, където живее до петнадесетата си година, след което заминава на гурбет в България, а после и в Русия. По време на престоя си в Русия завършва подофицерска школа, известно време служи на руска служба, след което се връща в България, а след това заминава за Македония и се включва като войвода в борбата на ВМОРО срещу османското владичество.

По-късно Марков се присъединява към сръбските четници и започва да действа срещу българските чети от лявата страна на река Вардар. През 1907 година пише на жителите на тетовското село Вълковие, че е станал „челик сърбин“ и сръбски войвода, след като на сън му се явила Света Богордица.[1]

При започването на Балканската война напада турските караули на Мердаре.

В началото на Първата световна война се бие при Белград против австро-унгарските войски, а след това е изпратен от сръбските служби да противодейства срещу дейността на българското разузнаване. След разгрома на сръбските войски през 1915 година и настъплението на българската армия в района на Тетово Цено Маркович успява да се спаси и бяга пеш в Албания.

Впоследствие се бие на Солунския фронт. Жени се в Битоля, но скоро след това заминава на север със сръбската армия. След края на войната се завръща в къщи и заварва изгорял дома си, запален за отмъщение.[2]

Писмо от Цене Маркович до председателя на дружеството „Сръбски братя“ Голуб Янич, в което му описва опасността за сръбската кауза от постъпките на тетовския учител Люба Акимович, и моли да го отстранят како „несърбин“ и „неприятел на сърбите“, 26 август 1909 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Открийте още информация за Цено Марков в нашите сродни проекти:

  1. Гръцката и сръбски пропаганди в Македония (краят на ХІХ – началото на ХХ век). Нови документи. Съставили Величко Георгиев и Стайко Трифонов, София 1995, с. 387.
  2. ((sr)) Биография на Цено Марков