Кръсто Ковачев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кръсто Ковачев
Крста Ковачевић
сърбомански войвода

Роден
1877 г.
Починал
30 януари 1948 г. (71 г.)

Етнос българи
Кръсто Ковачев в Общомедия

Кръсто (Кръстьо) С. Ковачев, известен като Търговищки, Търговички или Прешевски (на сръбски: Крста Ковачевић– Трговишки), e деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, по-късно станал сърбоманин и оглавил чета на сръбската въоръжена пропаганда в Източна Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кръсто Ковачев е роден в 1877 година в село Търговище, Северна Македония, което тогава е в Прешевска каза на Османската империя. В родното си село се занимава с ковачество до 1900 година, когато убива турски войник заради насилие срещу малкия му брат Спиро. След убийството бяга в България, където работа като общ работник в железопътния транспорт в София. Скоро след това той е забелязан от дейци на ВМОРО и привлечен в тяхната организация.

Четник е в четата на генерал Иван Цончев, където най-добрият му приятел е Кръстю Лазаров. По време на Илинденско-Преображенското въстание е в четата на скопския войвода Никола Пушкаров и участва във взривяването на железопътната линия близо до село Новачани. След оттеглянето на Пушкаров влиза в четата на Тодор Паница, която след няколко неуспешни схватки е принудена да търси убежище във Враня.

Във Враня Кръсто се запознава с Мицко Кръстев и Живоин Рафаилович и решава да мине на сръбска страна. От 1904 година е сръбски войвода и през неговата чета минават Воислав Танкосич и Войн Попович.

След Младотурската революция в 1908 година се установява в Прешево. В 1909 година турците правят опит да го убият и той отново става нелегален. Участва в Балканската война в четническия отряд на Войн Попович и с него се сражава в Кумановската битка, при Мукос и при Бакърно гумно. През Първата световна война участва заедно с шестимата си братя. Сам превежда четата си по време на отстъплението през Албания. Сражава се на Солунския фронт.

От 1924 година води контрачета, която действа срещу четите на ВМРО и албанските качаци. По време на окупацията 1941-1944 година живее тайно в Лесковац. Умира през 1948 година в Прешево.[2][3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пелтеков, Александър Г. Революционни дейци от Македония и Одринско. Второ допълнено издание. София, Орбел, 2014. ISBN 9789544961022. с. 479.
  2. Лазаров, Кръстю. Революционната дейност в Кумановско.
  3. Српски биографски речник, том 5.[неработеща препратка]
  4. Златановић, Момчило. Пчиња, Трговиште 1996, 57-63.
     Портал „Македония“         Портал „Македония