Милан Чемерикич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милан Чемерикич
Милан Чемерикић
сръбски политик
Роден
Починал
1940 г. (62 г.)

Милан Чемерикич (на сръбски: Милан Чемерикић или Milan Čemerikić) е сръбски национален деец, участник в Сръбската пропаганда в Македония, журналист, учител, преводач и банкер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чемерикич е роден на 12 февруари 1877 година в косовския град Призрен, тогава в Османската империя. Завършва основното си образование в родния си град, където научава турски, албански и малко църковнославянски. Завършва семинария в Галата в Цариград, а след това в 1903 година и Философския факултет на Белградския университет. Връща се в Призрен и започва да преподава сръбски, френски и омолитика в Призренската семинария. От 1907 до 1909 година е учител в Скопската сръбска гимназия. Поддържа връзка със сръбската революционна организация.

След Младотурската революция в 1908 година е делегат на Първата сръбска конференция, провела се между 12 и 15 август 1908 г. в Скопие, на която е основана Сръбска демократическа лига в Османската империя.[1] Избран е в Централния ѝ комитет. Поддържа връзки с младотурския комитет. В 1910 година преподава за кратко в Солун. От 1910 година започва да се занимава с журналистика и пише в скопските вестници. Редактор е на „Цариградски гласник“. В 1912 година е против опитите на сръбското правителство да преговаря с младотурците в Цариград, както и против избора на Богдан Раденкович за рашко-призренски митрополит.

През Балканската война е военен кореспондент от Цетине и Адриатика, а по време на Междусъюзническата – от Скопие. През Първата световна война е войник, а след разгрома на сръбската армия и оттеглянето ѝ на Корфу е преводач. По-късно е в Женева, къдета прави прегледи на вражески печатни издания.

След Първата световна война се връща в Скопие и редактира първо „Привредни гласник“, а по-късно „Южна Сърбия“. От 1921 до 1932 година е директор на банка в Скопие.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Српска демократска лига у Отомаској царевини. Манифест – Записник – Организация. Скопље, Издање „Српског клуба“, 1908. с. 6.
  2. Vukadinović, Zoran Č. Milan Čemerikić. // Baština 22. 2007. с. 323 – 331.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Косово“         Портал „Косово