Милан Чемерикич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милан Чемерикич
Милан Чемерикић
сръбски политик
Роден
Починал
1940 г. (62 г.)

Образование Белградски университет

Милан Чемерикич (на сръбски: Милан Чемерикић или Milan Čemerikić) е сръбски национален деец, участник в Сръбската пропаганда в Македония, журналист, учител, преводач и банкер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чемерикич е роден на 12 февруари 1877 година в косовския град Призрен, тогава в Османската империя. Завършва основното си образование в родния си град, където научава турски, албански и малко църковнославянски. Завършва семинария в Галата в Цариград, а след това в 1903 година и Философския факултет на Белградския университет. Връща се в Призрен и започва да преподава сръбски, френски и омолитика в Призренската семинария. От 1907 до 1909 година е учител в Скопската сръбска гимназия. Поддържа връзка със сръбската революционна организация.

След Младотурската революция в 1908 година е делегат на Първата сръбска конференция, провела се между 12 и 15 август 1908 г. в Скопие, на която е основана Сръбска демократическа лига в Османската империя.[1] Избран е в Централния ѝ комитет. Поддържа връзки с младотурския комитет. В 1910 година преподава за кратко в Солун. От 1910 година започва да се занимава с журналистика и пише в скопските вестници. Редактор е на „Цариградски гласник“. В 1912 година е против опитите на сръбското правителство да преговаря с младотурците в Цариград, както и против избора на Богдан Раденкович за рашко-призренски митрополит.

През Балканската война е военен кореспондент от Цетине и Адриатика, а по време на Междусъюзническата – от Скопие. През Първата световна война е войник, а след разгрома на сръбската армия и оттеглянето ѝ на Корфу е преводач. По-късно е в Женева, къдета прави прегледи на вражески печатни издания.

След Първата световна война се връща в Скопие и редактира първо „Привредни гласник“, а по-късно „Южна Сърбия“. От 1921 до 1932 година е директор на банка в Скопие.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Српска демократска лига у Отомаској царевини. Манифест – Записник – Организация. Скопље, Издање „Српског клуба“, 1908. с. 6.
  2. Vukadinović, Zoran Č. Milan Čemerikić. // Baština 22. 2007. с. 323 – 331.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Косово“         Портал „Косово