Лазар Куюнджич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лазар Куюнджич
Лазар Кујунђић
сръбски революционер

Роден
1880 г.
Починал
25 май 1905 г. (25 г.)
Велика Хоча, Османска империя
Лазар Куюнджич в Общомедия
Доклад от Куюнджич, главен сръбски учител в Кичевско, със сведения за потурчвания на жени в областта, 1 октомври 1903 г.

Лазар Куюнджич (на сръбски: Лазар Кујунђић или Lazar Kujunđić) е сръбски революционер, деец на Сръбската въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лазар Куюнджич е роден в призренското градче Ораховац, тогава в Османската империя. Там завършва основно образование, а след това богословско училище в Призрен. Работи като учител в Призрен и Кичево. С началото на сръбската въоръжена пропаганда в Македония се включва в четите на сръбския комитет и участва в битката край Челопек на 16 април 1905 година, а след това се премества с войводите Саватие Милошевич и Живоин Милованович в Косово. Установява се във Велика Хоча с четата си, където е предаден от албанеца Ланя Укин. На Спасовден 25 май къщата, в която се намират сръбските четници, е обградена и запалена от турски аскер, а Лазар Куюнджич, Саватие Милошевич, Живоин (Жика) Милованович, Кръста Конюшки от Конюх, Таса Миленкович от Драйковце и Станиша Шелич от Готовуша са убити. След смъртта му майка му е извикана, за да го разпознае. Тя успява да сдържи емоциите си и отрича, че това е синът ѝ, за да не пострадат роднините им и селяните от околните села.

Смъртта на Куюнджич и Милошевич вдъхновява Милан Ракич да напише стихотворението „На Газиместан“ (На Газиместану). Геройското държане на майката на Куюндижч е възпято от Милослав Йелич в стихотворението „Куюнджичева майка“ (Кујунџића мајка) от стихосбирката му „Сърбиянски венец“ (Србијански венац), а дубровчанецът Иво Войнович пише драмата Лазарево възкресение (Лазарево васкрсење, 1913).[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пешић, Миодраг Д.. Стари четници. Крагујевац, Нови Погледи, 2000.
  2. Живковић, Симо. Сакупи се једна чета мала. // Српско Наследје. Историјске свеске, број 12, децембар 1998. Посетен на 29 ноември 2013 г.
  3. Јеринић, Д. С. Војводе из четничке акције у Старој Србији и Маћедонији 1903-1912. Добровољачки гласник, бр. 32., година 17, 2008.
     Портал „Македония“         Портал „Македония