Направо към съдържанието

Деян Йекич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Деян Йекич
Дејан Јекић
сръбски революционер

Роден
Починал
15 март 1913 г. (31 г.)

Деян Попович Йекич, известен като Войвода Драгомир (на сръбски: Дејан Поповић Јекић или Dejan Popović Jekić), е сръбски революционер, участник в Сръбската пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йекич е роден в град Крушевац, Сърбия, в 1881 година. В 1901 година завършва Първа мъжка гимназия в Белград. Учи природни науки със специалност химия във Великата школа. В 1905 година влиза в сръбска чета в Македония, действаща в района на Козяк и Бабуна. Участва в сражението при Челопек. В 1906 година става войвода. Действа често заедно с войводата Войн Попович, като остава на османска територия по няколко месеца.

След Младотурската революция в 1908 година се връща в Сърбия. В 1911 – 1912 година работи в кибритената фабрика в Крушевац.

При избухването на Балканската война в 1912 година е на лечение в Швейцария, но се връща в Сърбия и застава начело на чета от 100 доброволци, част от отряда на Войн Попович. Ранен е тежко в Кумановската битка. Умира в Охрид в 1913 година. Погребан е в Белград с държавни и военни почести. Името му носи улица в Белград.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]