Илия Йованович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илия Йованович
Илија Јовановић
сръбски революционер

Роден
Починал
1913 г. (34 г.)

Илия Йованович, известен като Чеслав Пчински (на сръбски: Илија Јовановић, Часлав Пчињски), е сръбски революционер, деец на сръбската въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Илия Йованович е на 2 август 1878 година роден във вранското село Преображение, Сърбия. Завършва основно образование във Враня, гимназия в Парачин, учителска школа в Белград и подофицерска артилерийска школа в Крагуевац. В 1904 година се присъединява към сръбската пропаганда в Македония, тогава е с чин поручик. В началото на 1905 година е назначени за шеф на горския щаб за Източното Повардарие на сръбския комитет в планината Козяк[1]. Успява да реорганизира и стегне сърбоманските села в околността след големите поражения на сръбски чети в Петралица, Беляковци и други. Под негово ръководство действат четите на Вангел Скопянчето, Кръсте Търговищки, Христо Старачки, Спас Гарда, Темелко Байрактаров, Йован Довезенски, Коста Пекянец и Георги Скопянчето. Поболява се в планината и през 1906 година е принуден да се върне в Сърбия на лечение, като е заместен на поста си от Михайло Ристич - Джервинац.[2][3]

Обратно във Враня Илия Йованович продължава да се занимава с организацията на сръбския комитет. Болестта се усложнява и умира в началото на 1913 година в Белград[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Srpski četnici na početku dvadesetog veka (4). www.arhiva.glas-javnosti.rs
  2. Краков, Станислав. Пламен четништва, Београд 1930, стр.198-201.
  3. Пешић, Миодраг. Стари четници, „Нови погледи“, Крагујевац, 2000 Архив на оригинала от 2012-07-26 в Wayback Machine.. www.pogledi.rs.
  4. Народна енциклопедија српско-хрватско-словеначка, Београд 1929, књ. 2, стр.166.