Илия Йованович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Илия Йованович
Илија Јовановић
сръбски революционер

Роден
Починал
1913 г. (34 г.)

Илия Йованович, известен като Чеслав Пчински (на сръбски: Илија Јовановић, Часлав Пчињски), е сръбски революционер, деец на сръбската въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Илия Йованович е на 2 август 1878 година роден във вранското село Преображение, Сърбия. Завършва основно образование във Враня, гимназия в Парачин, учителска школа в Белград и подофицерска артилерийска школа в Крагуевац. В 1904 година се присъединява към сръбската пропаганда в Македония, тогава е с чин поручик. В началото на 1905 година е назначени за шеф на горския щаб за Източното Повардарие на сръбския комитет в планината Козяк[1]. Успява да реорганизира и стегне сърбоманските села в околността след големите поражения на сръбски чети в Петралица, Беляковци и други. Под негово ръководство действат четите на Вангел Скопянчето, Кръсте Търговищки, Христо Старачки, Спас Гарда, Темелко Байрактаров, Йован Довезенски, Коста Пекянец и Георги Скопянчето. Поболява се в планината и през 1906 година е принуден да се върне в Сърбия на лечение, като е заместен на поста си от Михайло Ристич - Джервинац.[2][3]

Обратно във Враня Илия Йованович продължава да се занимава с организацията на сръбския комитет. Болестта се усложнява и умира в началото на 1913 година в Белград[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Srpski četnici na početku dvadesetog veka (4). www.arhiva.glas-javnosti.rs
  2. Краков, Станислав. Пламен четништва, Београд 1930, стр.198-201.
  3. Пешић, Миодраг. Стари четници, „Нови погледи“, Крагујевац, 2000 Архив на оригинала от 2012-07-26 в Wayback Machine.. www.pogledi.rs.
  4. Народна енциклопедија српско-хрватско-словеначка, Београд 1929, књ. 2, стр.166.
     Портал „Македония“         Портал „Македония