Вангел Скопянчето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вангел Скопянчето
Ванђел Скопљанче
сърбомански войвода
пощенска картичка
пощенска картичка

Роден
1875 г.
Починал
1915 г. (40 г.)
Вангел Скопянчето в Общомедия

Вангел Димитров, известен като Скопянчето или Скопски (на сръбски: Ванђел Димитријевић Скопљанче или Vanđel Dimitrijević Skopljanče), е български ревоюционер, четник на ВМОРО, станал по-късно ренегат и сърбоманин, един от войводите на Сръбската въоръжена пропаганда в Македония в началото на XX век.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вангел Димитров е роден през 1875 година в Скопие или в Кумановско, тогава в Османската империя. Присъединява се към ВМОРО. През 1903 година участва в Илинденското въстание като четник. След въстанието се присъединява към сръбската пропаганда и действа в Североизточна Македония, на десния бряг на Вардар около Куманово[2][3], и в Прешевско.

Участва в Балканската война в четата на Войн Попович, през юни 1913 година неговата чета върши насилие над изявени българи в Крушево, Битоля и Скопие[4]. През Междусъюзническата война е в доброволчески отряд. По време на Първата световна война е в доброволческа чета. Загива през 1915 година край Битоля в сражение при отстъплението на сръбската армия от Вардарска Македония.[5] Убит е от Иван Пепелюгов и Димко от Кърстец от четата на Атанас Джамов и Даме Попов.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Srpska pravoslavna cetnicka organizacija Australija, ИСТОРИЈАТ
  2. Пејчић, Предраг. ЧЕТНИЧКИ ПОКРЕТ У КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ 1903-1918, Погледи, Крагуевац, 2007 г.
  3. Ολόσωμη φωτογραφία του Βανγκέλ Σλοπλιάντσε, www.imma.edu.gr
  4. Доклад на международната комисия за разследване причините и провеждането на Балканските войни на Фондация "Карнеги", Фондация "Свободна и демократична България", София 1995, стр. 169.
  5. П. Д. С.Јеринић, Војводе из четничке акције у Старој Србији и Маћедонији 1903-1912, Добровољачки гласник, бр. 32, Београд 2008, 42-43.
  6. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1992. с. 112.
     Портал „Македония“         Портал „Македония