Алимпие Марянович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алимпие Марянович
Алимпије Марјановић
сръбски революционер

Роден
Починал
15 март 1940 г. (65 г.)

Алимпие Марянович, наричан Овчеполски (на сръбски: Алимпије Марјановић - Овчепољски), е сръбски офицер и революционер, деец на на сръбската въоръжена пропаганда, действала в Северна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алимпие Марянович е роден на 24 декември 1874 година в Доня Шаторня, Сърбия. Учи във военно училище и академия в Белград, след което и във Франция. Постъпва в армията като капитан от пехотата. В началото на 1908 година е назначен за шеф на генералния щаб за Източно Повардарие на сръбския комитет в Македония. Под името Лазар Младенович, професор, пристига в Скопие и се запознава с тогавашния ръководител Богдан Раденкович и със състоянието на сръбската организация. Изработва Устав за дейността ѝ. След това се връща във Враня, организира чета и на 21 февруари минава границата при манастира „Свети Пантелеймон“ при Лепчинце.[1] Ръководи сръбските чети в Прешевско, Кумановско, Кривопаланечко, Кратовско с войводи Спас Гарда, Живко Гвоздич, Дитко Алексов, Воислав Танкосич, Никола Лукич - Скадарац и Денко Чума. Наредено му е да реорганизира сръбските чети на двата бряга на река Вардар, като си спечелва прякора Овчеполски. Младотурската революция от юли 1908 година го заварва в Македония.

Марянович участва в Балканската война от 1912 година като командир на партизанските отряди, прикрепени към генералния щаб на сръбската армия, както и на партизанския отряд в Лисица. През Междусъюзническата война е командир на бригада. Участва и в Първата световна война. Прекарва 23 години в армията, като заема общо 27 длъжности, а в пенсия излиза с чин полковник. Умира на 15 март 1940 година в Белград. За храброст и умение е награден с три ордена Караджорджева звезда, два четвърта степен и един трета, Орден на белия орел – четвърта степен, два златни медала за храброст, Медал за войнишки добродетели и мемориални медали на Крал Петър от Сръбско-турската война 1912 година, от Сръбско-българската война 1913 година, от Първата световна война 1914-1918 година и от Албания 1917 година[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Станојевић, Станоје, уредник. Српски народ у XIX веку, Том 16. Београд, Издавачко и књижарско предузеће Г. Кон АД, 1935. с. 173.
  2. П. Д. С.Јеринић, Војводе из четничке акције у Старој Србији и Маћедонији 1903-1912, Добровољачки гласник, бр. 32, Београд 2008, 13-15.
     Портал „Македония“         Портал „Македония