Данил Стоянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дане Стоянов
Дане Стојановић
сръбски революционер
Chetniks in Bitola, 1908.jpg
Роден
Починал
1944 г.
Дане Стоянов в Общомедия

Данил (Данило, Дано, Дане) Стоянов (на сръбски: Дане Стојановић, Дане Стоянович) е сърбски революционер, деец на сръбската въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Писмо от Богдан Раденкович, с което моли да си одобри повторно навлизане в Македония на четите на Дане от Крапа и Глигор Соколов

Данил Стоянович е роден в прилепското село Крапа, тогава в Османската империя. Присъединява се към сръбската пропаганда в Македония.[1] През 1911 година като сръбски войвода е с месечна сръбска заплата три лири[2]. При избухването на Охридско-Дебърското въстание през 1913 година заедно с четите на Йован Долгач, Михаил Йосифов, Василие Търбич, Божко Вирянец се отправя към Кичево, за да отбраняват градчето от въстаниците. В началото на септември, по време въстанието, заедно с Долгач участва в избиването на 26 мюсюлмани от село Лажани, Прилеп и други места, събрали се на сватба в Лажани. След като роднините на убитите поднасят жалба, са осъдени от сръбски съд. Стоянович бяга в Америка, но в началото на Първата световна война е помилван, завръща се в Сърбия и се включва в четническия отряд на Василие Търбич.[3]

По време на Втората световна война подпомага Четниците на Коста Пекянец и участва в разгромяването на слабата партизанска съпротива в Източна Сърбия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Божовић, Григорије. Чудесни кутови (Путописна проза). Изабрао и приредио Гоjко Тешић. Београд, Јединство, 1990. с. 140.
  2. Дебърски глас, година 2, брой 29, 30 януари 1911, стр. 2.
  3. Трбић, Василије. Мемоари. Казивања и доживљаји војводе велешког. Књига друга. Београд, 1996. с. 33, 39 – 40.