Сава Петрович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сава Петрович
Сава Петровић
сръбски революционер

Роден
Починал
28 октомври 1914 г. (32 г.)

Сава Петрович Гърмия (на сръбски: Сава Петровић Грмија) е сръбски революционер и офицер, войвода на чета на Сръбската пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сава Петрович е роден на 23 юли 1882 година в Прищина, тогава в Османската империя. Завършва основно училище в родния си град и след това учи в сръбски прогимназии в Скопие и Солун. През 1905 година бяга в Кралство Сърбия и започва служба във Втори пехотен полк „Княз Михайло“ в Ниш. След това завършва военна школа и служи в 12 пехотен полк „Цар Лазар“ в Крушевац. През 1907 година се присъединява към Сръбската въоръжена пропаганда в Македония като четник в Поречието, а скоро след това е назначен за началник на горския щаб. През Балканската война служи в Първи пехотен полк и участва в сражението при Свирци, както и в битките за Косово, Битоля и Елбасан. В Първата световна война е командир на гвардейска част и на Шести пехотен полк. Участва в битката в планината Гучево, загива на 28 октомври 1914 година край град Лозница. Посмъртно е повишен в чин капитан[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Д. С. Јеринић, Војводе из четничке акције у Старој Србији и Маћедонији 1903-1912, Добровољачки гласник, бр. 32. година 17, 2008, 46.
     Портал „Македония“         Портал „Македония