Преминаване на Западния отряд на Гурко през Стара планина: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м (интервал преди запетая)
Започва със събиране на сведения от българското население за проходимостта на проходите на Западна Стара планина. Разкрити са възможностите за използуване на пътеките с. Врачеш - с. Чурек, с. Врачеш - с. Желява. Българското население участва и в приспособяването на пътищата за движение на войскови части. На войниците са раздадени по един фунт сухари (за 6 дни) и трдневна дажба месо. Налице е недостиг на окопни инструменти и зимно облекло. Оръдията са разпределени по едно на рота, за да има възможност пренасянето им да става на ръце. Недостига на подготовка се компенсира от волята и жертвоготовността на руския войник.
 
Преминаването на главната колона започва на 13/25 декември. Среща големи трудности на м. ''Драгунски бивак'', където наклона на стръмнината достига до 45 градуса. За изкачването на първото оръдие са необходими 15 часа. Нощува се на открито. На 14/26 декември частите са затрупани от снежна буря. На 15/27 декември Лейбгвардейски Преображенски полк води бой при с. [[Негушево]] и отхвърля противника към с. Ташкесен (дн. [[Саранци]]). 123- и Козловския Пехотен полк овладява с. [[Потоп (село)|Потоп]] и с. Елешница (дн. [[Йорданкино]]). I- а Кавказка Казашка бригада (полковник [[Иван Тутолмин]]) излиза на шосето за [[София]]. На 18/30 декември колоната се съсредоточава при с. [[Яна (Област София)|Яна]].
 
С помощта на българското население лявата колона на 13/25 декември достига превала на планината. Оръдията са пренесени в демонтирано състояние. След разчистване пътя в снега (1,2 м.) се води бой при с. [[Буново (Софийска област)|Буново]] и с. [[Мирково]] (14/26 декември). Нощува се на открито. Около 18,00 ч. на 17/29 декември след силна снежна буря на вр. Баба, движението е преустановено и частите се връщат в Етрополе. От строя поради измръзване излизат 879 офицери и войници (15 % от състава). Приютени са от българското население. На следващият ден, настъплението е подновено изненадващо за противника през Златишкия проход, който е преминат без усложнения.

Навигация